Peter Rådberg tycker att Saab rekonstruktionsförsök är ett ”märkligt beteende”.
– Pappret som lämnades in innehöll ju bara en fråga om att få lite mer tid. Det fanns ju ingen framtidstro på rekonstruktionen.
Läget hade kunnat vara annorlunda.
– Det är sorgligt. Saab hade kanske gått att rädda om regeringen hade agerat mer aktivt. En fransk regering skulle ha agerat mycket kraftfullare för att rädda ett bilmärke. Det har inte vår regering gjort. Jag vet att de jobbade lite bakom kulisserna. Men de borde ha gått ut och sagt att Saab är viktigt. I stället går Reinfeldt ut och säger att regeringen inte räddar bilfabriker. Men det är ju en arbetsplats för 6 000 personer.
 
Borde regeringen ha skjutit till pengar?
– Nej, det sa jag inte. De skulle ha backat upp lånet från ESB snabbare. Där var regeringen sen. De måste vara tydliga med vad de vill. Maud var ju här och sa att det skulle byggas vindkraft.
 
Hade det räckt med att backa upp lånet snabbare?
– Det vet man inte. Det kanske hade räckt. Det hade varit mer positivt för Saab med regeringen i ryggen. Regeringen backar ju upp försvarsindustrin med miljardbelopp. Men för det fina varumärket Saab gör man inget. En tysk eller fransk premiärminister hade mycket kraftfullt försökt rädda storföretagen. Det gör man inte i Sverige. Det är oerhört anmärkningsvärt.
 
Vad händer nu?
– Jag vet inte, om jag ska vara ärlig.