Blocket, Medborgarskolan och Stockholms Tillskärarakademi tar fasta på klädshoppingen på black friday och kör igång kampanjen Detox Day den 26 november. Det är ett event som hålls i Medborgarskolans lokaler. Bloggerskan Elsa Billgren och återbruksdesignern Stina Löving är på plats.

”Klädindustrins negativa miljöpåverkan har hamnat lite i skymundan av pratet om flygskam och köttkonsumtion, men textilindustrin står för stora utsläpp, enorm vattenanvändning och stora mängder kemikalier”, kommenterar Kitty Ehn, hållbarhetschef på Blocket, och utvecklar:
”Vi svenskar är bra på att lämna in till second hand, men sämre på att handla. Med den här dagen vill vi inspirera fler att se alla de fördelar som finns med att handla kläder begagnat. Som att det är billigare och att vintagekläder ofta håller högre kvalitet än nyproducerad fast fashion”.

 

Det ideella Nätverket En köpfri dag skickar via ”Inga Prylberg” ut mejl om ”En köpfri dag” en svensk version av internationella Buy Nothing Day. Inga Prylberg visar sig vara Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag. Han berättar att En köpfri dag fungerar som en plattform som berättar om andra kampanjer mot black friday.

–  Vi är aktiva på sociala medier och sprider alternativ till överkonsumtion. Vi vet att till exempel Fältbiologerna har en aktion. Naturskyddsföreningen och WWF har gjort inlägg.

Vad vill ni uppnå?
– Framförallt vill vi skapa debatt om att vi fortsätter med överkonsumtion samtidigt som vi håller på att missa miljömålen, säger Göran Hådén och lägger till:

– Det finns också kopplingar till välmående. Folk tvinga skuldsätta sig i hetsjakten efter prylar.

Men talar du inte emot dig själv där, är inte black friday en möjlighet för konsumenter med mindre pengar att köpa sakerna de behöver?
– Optimalt köper man bara det man ändå hade köpt. Men själva idén med black friday är ju att locka oss att köpa mer. Handeln skulle inte göra detta om det var en förlustaffär.