Efter Decemberöverenskommelsen har det uppstått en omfattande svekdebatt i kommentarsfälten på Facebook hos flera riksdagspartier, inte minst hos Moderaterna. Inlägg på Nya Moderaternas Facebooksida resulterar sällan i fler än 200 kommentarer. De tre inlägg som partiet postat efter Decemberöverenskommelsen och det uteblivna extravalet har dock i skrivande stund givit upphov till omkring 8 000 kommentarer, varav många röster är kritiska.
”Öststatsfasoner” och referenser till DDR förekommer flitigt då enskilda kommentatorer inser att vissa kommentater har tagits bort, vilket i kommentarsfältet betraktas som censur från partiets sida.
– Det är inget konstigt. Vi modererar alltid kommentarer som kan uppfattas stötande eller som innehåller personpåhopp, säger Oscar Karlflo, pressekreterare hos Moderaterna.
Har det förekommit personpåhopp?
– Jag sitter inte själv och modererar så det vet jag inte, men om det förekommer tar vi bort det.
Tog ni höjd för att det skulle kunna bli den här typen av kritiska reaktioner på sociala medier efter Decemberöverenskommelsen?
– Nej, det är något som vi alltid jobbar utifrån. Stefan Löfven och Socialdemokraterna har fått samma typ av kritiska kommentarer och det gäller också för de övriga allianspartierna.
Oscar Karlflo säger att Moderaterna generellt ser positivt på livliga diskussion om politiska beslut i sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.
– Det är bra att man kan ha kontakt med väljare, vilket vi också har via brev, mejl och på sociala medier.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...