Mattias Goldmann, grön lobbyist, pratar om "en missad chans, för Sverige, för klimatet och för moderaterna."

‑ Moderaternas miljöprofil är all time low just nu, med tre mycket allvarliga bakslag på kort tid. Moderaterna i EU-parlamentet röstade emot att rädda utsläppshandeln genom backload-lösningen, vilket fått miljöministern att öppet skälla ut dem. När Sverige som ett av mycket få länder vägrade att skriva under en resolution om en kärnvapenfri värld, var det direkt obegripligt för många människor – och så svårförklarligt att Bildt duckade för alla seriösa intervjuer i frågan, och Arktiska Rådet är det tredje misslyckandet på kort tid att profilera Moderaterna som miljömedvetna och samhällsengagerade. Bilden är nu att Sverige medverkar till en oljeexploatering av Arktis, vilket förstås förstärks av den oljekoppling Carl Bildt själv haft, säger Mattias Goldmann.
 

Miljöpartiet pratar också om ett "misslyckandet" som skruvas upp ett "miljösvek".
 
"Oljebolagen står redo att borra, efter två år med Sverige som ordförande i Arktiska rådet. Det är det största miljösveket en svensk regering gjort sig skyldig till på mycket länge", säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.
 
Han pekar ut Carl Bildt som ansvarig för "misslyckandet".
 
"Sverige kunde drivit frågan om ett stopp för fossilutvinning i Arktis, men Carl Bildt valde att inte ens försöka. Därför är ordförandeskapet ett misslyckande."
 
Under det svenska ordförandeskapet har det skapats "stora affärsmöjligheter för aktörer som Gazprom, Exxon och Shell", anser Miljöpartiet.
 
Miljöorganisationen Greenpeace går till attack i en debattartikel på SVT Debatt, undertecknad Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige och Therese Jacobson, organisationens Arktisexpert. De har också Moderaterna och Carl Bildt i skottgluggen.
 
"I två år har Sverige och utrikesminister Carl Bildt varit ordförande i Arktiska rådet, det enda organ som kan besluta om bindande avtal för hela Arktis. Carl Bildt har som ordförande kunnat bestämma över vad som diskuteras på rådets möten", skriver Annica Jacobson och Therese Jacobson.
 
De fortsätter:

"Tyvärr har Bildt inte kritiserat den pågående oljekapplöpningen, och inte heller initierat en diskussion om nödvändiga begränsningar av ny oljeutvinning i regionen."
 

Och vidare:
 
"I stället har Arktiska rådet under ledning av Carl Bildt tagit fram en tandlös överenskommelse för att hantera miljökonsekvenserna vid oljeutvinning i Arktis. Den lider av en total avsaknad av konkreta åtgärder, minimikrav och standarder gällande utrustning och infrastruktur i samband med oljeborrning."
 
Carl Bildt själv anser att oljeutvinningen inte kunde stoppas via Arktiska rådet.
 
"Vissa tycks ha önskat att Sverige i stället skulle ha ägnat all sin kraft åt att driva ett totalförbud för oljeutvinning i Arktis. En sådan prioritering skulle ha lett till ett möte i Kiruna med betydligt färre resultat. Något förbud mot oljeutvinning skulle det inte bli, eftersom detta är något som de enskilda kuststaterna – som själva bestämmer över sin utvinning – absolut inte vill ha. Och vi skulle då inte kunnat ta de steg som vi nu kan ta i Kiruna", skriver han i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.
 
Han tycker att frågorna om Arktis har förts upp högre på den politiska agendan.
 
"När Arktiska rådet bildades 1996 väckte det inget större globalt intresse. Men nu – 17 år senare – när vi sitter i Kiruna stadshus med bland annat USA:s och Rysslands utrikesministrar är arktiska frågor snabbt på väg uppåt på den internationella agendan".
Målet var att förbygga oljeutsläpp och där poängterar Carl Bildt att de åtta arktiska staterna undertecknar ett "avtal om beredskap mot, och bekämpning av, marina oljeutsläpp."
 
Miljöminister Lena Ek (c) pekar i ett anförande till de åtta medlemstaterna i Arktiska rådet ut "Arctic Resilience Report", Arctic Biodiversity Assessment och Arctic Ocean Review som tre resultat av Sveriges tvååriga ordförandeskap.
 
‑ Lena Ek och Centerpartiet gnisslar tänder men samarbetet gnisslar inte, med så låga opinionssiffror som Centerpartiet har i nuläget så sitter man ganska still i båten och låter moderaterna köra över dem i miljöfråga efter miljöfråga, med tre tunga förluster på kort tid, säger Mattias Goldmann.