I veckan ställde två socialdemokrater interpellationsfrågor till finansministern om fusket i byggbranschen. Förutom Anders Borg (m) deltog även de moderata ledamöterna Ulf Berg, Lars Beckman och Maria Abrahamsson i debatten.
 
Socialdemokraten Peter Persson tyckte att det var fel att moderata ledamöter deltog i debatten när Anders Borg sattes under press om skattefusket.
– Då kommer det omedelbart två plutoner moderater stormande till kammaren och angriper Socialdemokraterna. Moderaterna är synnerligen aktiva när socialdemokrater diskuterar skattefusk, sa han i debatten.
En annan socialdemokratisk ledamot, Carina Adolfsson Elgestam, anser att Alliansen har satt i system att ledamöterna från det egna partiet ska hjälpa ministrar som pressas av oppositionen.
– Maud Olofsson var känd för att alltid ha någon med sig under interpellationsdebatter. Så gör även Annie Lööf, hävdar Carina Adolfsson Elgestam.
Hon anser att socialdemokratiska ministrar inte agerade så:
– Jag minns när Thomas Bodström, dåvarande justitieminister, ibland var angripen av sju, åtta borgerliga ledamöter. Men han fick klara sig själv, säger Carina Adolfsson Elgestam.
Och hon är övertygad att åtminstone Moderaterna har någon typ av överenskommelse om att skicka understöd till ministrar under vissa interpellationsdebatter.
 
– Moderaterna gör på det här sättet, säger Carina Adolfsson Elgestam.
Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra, säger sig inte förstå frågan om partiets ledamöter samordnar sig inför debatterna.
 
– I grund och botten tycker jag att det är bra att många ledamöter deltar i debatter, även om det kan bli upprepningar när många socialdemokrater är med. Det är bra att ledamöterna är med och debatterar i ämnen de är bra på. Det måste ju gälla även för regeringsunderlaget. Annars är det något konstigt.

Samordnar ni er inför interpellationsdebatterna?
– Nej, det kan jag inte påstå. Varje utskottsgrupp brukar hålla lite ordning, men det görs i utskotten, säger Anna Kinberg Batra.
 
Tonchi Percan & Rolf van den Brink