Syftet med arbetsmarknadsministerns besök är att bland annat lyssna in hur Manpower Telge Jobbstart jobbar för att minska arbetslösheten.
 
Projektet, som är ett samarbete mellan Södertälje kommun och bemanningsföretaget Manpower, fyller i år tre och syftar till att hjälpa långtidsarbetslösa till arbete som ett komplement till arbetsförmedlingen.
 
Enligt kommunalrådet Boel Godner (s) är projektet också att betrakta som lyckat.
– 55 procent av de som kom från försörjningsstöd har under 2011 kommit ut till arbete, studier eller flyttat från kommunen, säger hon.
 
Och 41 procent, eller 92 stycken, av de nyanlända invandrare som deltar i programmet har kommit ut i arbete eller studier.
– Det betyder att ungefär hälften av deltagarna lyckats komma ut till arbete, och vi ser det som att de annars inte skulle ha fått jobb. Det är svårt att matcha dessa efter de jobb som finns i Södertälje och Stockholmsregionen, säger Boel Godner.
 
Det innebär att över 500 personer fått jobb eller börjat studera sedan Manpower Telge Jobbstart drog igång.
 
Projektet har tidigare fått kritik för att vara för kostsamt. Exakt hur mycket det har kostat kan hon inte svara på.
– Det är klart det kostar, men samtidigt sparar vi ju också in pengar på varje människa som lyfts från försörjningsstödet.
 
Vad tycker ni om att en borgerlig minister kommer för att se hur en socialdemokratisk kommun arbetar?
– Det är jättebra, alla ministrar är varmt välkomna hit. Vi kommer under besöket att berätta om både Manpower Telge Jobbstart men också Telge Tillväxt, som är riktat mot endast ungdomar. Vi hoppas hon vill lyssna på oss.
 
Ardalan Samimi