I Finland har det brutit ut en diskussion om de personer som deltar i regeringsförhandlingarna och som också jobbar som lobbyister. Om detta berättar Hufvudstadsbladet, HBL.

Förhandlingarna om att bilda en finsk regering sker i diskussioner i 20 grupper. Alla partier som deltar i förhandlingarna behöver mönstra 40 personer. En del partier har kallat in personer som till vardags jobbar som lobbyister.

Rud Pedersen har en konsult inne i förhandlingarna, Matias Mäkynen för Socialdemokraterna, SDP. Från samma byrå delar Marcus Rantala som extra expert för Svenska Folkpartiet, SFP.

I De grönas förhandlingsgrupp deltog Elina Moisio, delägare och lobbyist i Miltton. Men hon lämnade i fredags kväll förhandlingarna. Hon skriver i ett pressmeddelande som Hufvudstadsbladet återger:

”Jag upplever att det inte finns någon intressekonflikt mellan min yrkesroll och regeringsförhandlingarna. Men efter den debatt som detta medfört har jag kommit till slutsatsen att jag för tydlighetens skull inte fortsätter i De grönas förhandlingsgrupp. Förhandlingarna är en samhälleligt känslig fråga, och det är viktigt att gruppen har arbetsro, skriver Moisio i ett pressmeddelande”.