– Det har kommit fram så otroligt mycket kritik kring hur krångligt det är både att köpa biljetter överhuvudtaget, men också att förstå hur man ens ska göra när man ska resa. För oss är det viktigt att det ska vara så enkelt som möjligt även för de människor som till vardags inte reser särskilt långt eller använder kollektivtrafiken alls, säger Yvonne Blombäck, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.
 
I trafiknämnden imorgon kommer Miljöpartiet därför att lägga fram sina förslag på hur kollektivtrafiken kan förbättras.
 
Det ska bli lättare för resenärer att betala och resa. Ett av förslagen är att sätta upp fler biljettautomater som tar emot både sms-biljetter och kontokort. Accessläsare på lokalbanor och vid bussarnas bakdörrar ska dessutom göra det smidigare att kliva på.
 
Miljöpartiet vill också slopa det nuvarande zonsystemet och istället införa en enda zon i hela Stockholm.
 
– Många barn och unga har haft svårt med reskassan, eftersom de inte har koll på zonerna och hur många klipp det blir på ett kort, säger Yvonne Blombäck som tycker att barnen ”aldrig ska vilja köpa bil”.
 
Hur mycket förslaget skulle kosta är oklart. Men i förslaget ingår att ta fram en tidsplan och kostnadskalkyl.
 
Däremot kan de handskannrar som tidigare använts på lokalbanor, men som stoppats efter ett beslut från Arbetsmiljöverket, bytas ut omedelbart, säger Yvonne Blombäck.
 
– Apparaterna har varit helt fel konstruerade, och man måste göra något här oavsett. Det är en kostnad vi får ta. Konduktörerna får inte använda dem och får inte ta betalt överhuvudtaget, säger hon.
 
Hur stort tror du stödet för era förslag är bland de andra partierna?
– Mentalt så tror jag att stödet är ganska stort, men sedan är frågan hur det blir i praktiken. Jag kan vara lite förvånad över att Allianspartierna inte haft bättre omvärldskontroll när de gjort sina beställningar och talat om vad de vill, för det här finns redan. Det gör mig frustrerad att man köpt något som inte funkar, när det finns redan annat som funkar.
 
Yvonne Blombäck fortsätter:
– När det gäller frågan om en zon så finns det inget stöd där alls hos majoriteten. Men hos oppositionen finns det stort stöd.