Miljöpartiet håller sin årliga kongress 25-27 maj i Umeå. Då samlas hundratals medlemmar från runt om i Sverige för att besluta om partiets framtida politik.
 
Temat för i år är klimatet, en fråga som partiet nu växlar upp i. För att utveckla partiets klimatpolitik läggs en stor proposition fram inför kongressen, som tar upp tio principer för hur en trovärdig och ansvarsfull politik ska te sig.
– Det handlar om att vässa klimatpolitiken, säger Caroline Kling, pressamordnare på Miljöpartiet.
 
Bland annat ska politiken utgå ifrån långsiktiga mål samt forskning och vetenskap. Målet ska vara att minska Sveriges ekologiska fotavtryck till ”en globalt hållbar nivå”. Klimatåtgärder ska dessutom inte skada ekosystemet.
 
Enligt propositionen bör Sverige också återgå till den pådrivande roll som landet hade i den internationella kilmatpolitiken innan regeringen Reinfeldt.
 
Förutom klimatet tas också välfärden upp i två andra av partiledningens propositioner. I ”Kvalitet och mångfald i en skola utan vinstsyfte” föreslår man bland annat att förbjuda att driva skolor med syfte att gå i vinst.
 
I en proposition riktad mot äldrevården läggs förslaget om ”en myndighet liknande Skolinspektionen som ska kontrollera kvaliteten inom äldreomsorgen” fram.
 
På måndag ska partiet presentera förutom innehållet i årets kongress även en ”tempohöjande” kampanj kring klimatfrågan. Exakt vad kampanjen handlar om vill dock Caroline Kling inte gå in på nu.
 
Andra priciper som partiets klimatpolitik ska utgå ifrån:
• att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att påverka åtgärdernas utformning och genomförande så att jämställdhet, utöver att vara ett mål i sig, även blir ett redskap för att nå klimatmålen.
• att en skarp klimatpolitik kräver många människors delaktighet och måste, för att vara lyckosam, kombineras med en aktiv fördelningspolitik.
• sunda ekonomiska principer inom klimatpolitiken och säkerställa att klimatdåliga alternativ alltid är mindre fördelaktiga för konsumenten, att klimatskadliga subventioner fasas ut och att klimatmålen får styra investeringarna i infrastruktur
• att styrmedel i större utsträckning än hittills ska inkludera och kombinera skatter och investeringar med juridiska styrmedel i form av regler och samhällsplanering.
• att den totala energi- och resursförbrukande konsumtionen måste minska.