Mikaela Valtersson partiets ekonomiska talesman vill med hjälp av de 13 miljarderna sänka arbetsgivaravgifter, slopa sjuklöneansvar samt sänka arbetsgivaravgifter.
– Vi tror att dessa åtgärder skapar flera jobb. Jobbskatteavdragen har spelat en viss roll men man kan inte lösa alla problem i samhället med att enbart sänka skatter, säger Mikaela Valtersson.
I den egna skuggbudgeten som varken tar hänsyn till Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet profilerar sig Miljöpartiet som ett företagarparti.
Mp vill även lägga pengar på en ”grön omställning” som består av:
* extra pengar till tågtrafiken
* energismarta hus
* klimatinvesteringar i kommunerna
* biogas och andra alternativa bränslen
 
Miljöpartiet vill till skillnad från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet behålla Rut. För att Rot ska finnas kvar anser Mp att det borde vara klimatanpassat.
 
Mikaela Valtersson anser att regeringens sjukförsäkringspolitik har havererat och kräver därför omedelbart stopp för nya utförsäkringar.
– Vi kräver moratorium på utförsäkringar. Folk som blivit utförsäkrade från Försäkringskassan hänvisas till Arbetsförmedlingen. Efter tre månader skickas de tillbaka och då får dem låga ersättningar. Det här är inte bra, säger Mikaela Valtersson.
 
Partiet vill införa miljö- och klimatskatter men hur mycket och hur många kan inte Mikaela Valtersson säga idag.
– Vi återkommer till det till hösten, säger hon.
 
Tonchi Percan