”Vi förbjuder nu ryska statsmedier från att köra annonser eller tjäna pengar på vår plattform över hela världen. Vi fortsätter även att sätta etiketter på ryska statsmedier. Dessa förändringar har börjat rulla ut och fortsätter under helgen”, skriver Facebooks säkerhetschef Nathaniel Gleicher på Twitter.

Han skriver vidare:

”Vi följer noga utvecklingen i Ukraina och fortsätter att dela steg vi tar för att skydda folk på vår plattform.

Nathaniel Gleicher berättar även att Meta har satt upp ett ”Special operations center” för att ge respons i realtid.

“Centret är bemannat med experter (inklusive personer som kan modersmålet) så att vi noga kan följa situationen och agera så fort som möjligt.

Ryssland svarar med att begränsa tillgången till Facebook. Rysslands kommunikationsreglerare Roskomnadzor anklagar Facebook för ”censur” och för övergrepp mot ”rättigheterna och friheten” för ryska medborgare.

Twitter pausar alla annonser från Ryssland och Ukraina. Bolaget skriver i en tweet:

”Vi pausar temporärt annonseringen i Ukraina och Ryssland för säkra att kritisk publik säkerhetsinformation kan lyftas fram och utan att avledas av annonser.

Twitter ska också stoppa tweet-rekommendationer som visas i användares timelines från konton som de inte redan följer för att stoppa spridningen av missledande och kränkande innehåll.

Twitter har också lanserat en kampanj där de anställda kan donera pengar till verifierade organisationer som direkt stödjer Ukrainska flyktingar. Twitter som bolag matchar sedan alla donationer.