– När jag ser tittar på vad som hänt i förorten under mina drygt 20 år här, så upplever jag det som att något inte stämmer. Vi kunde se lite av det under Husby-bränderna, som spreds som en löpeld över hela landet. Det var ett symptom på att något inte står rätt till, säger Mehmet Kaplan.
 
Mehmet Kaplan valdes in i riksdagen 2006 och sitter i dag som gruppledare för Miljöpartiet. Under den här tiden har han hunnit med en hel del. Bland annat var Mehmet Kaplan med om uppgörelsen om att öppna upp för arbetskraftsinvandring tillsammans med regeringen samt att låta papperslösa få rätt till vård. Han var också den första riksdagspolitikern som 2010 deltog i Ship to Gaza, något som skapade stor uppmärksamhet då Mehmet Kaplan, bland andra, satt i israeliskt förvar i ett dygn.
 
Men efter sju händelserika år har Mehmet Kaplan nu beslutat sig för att lämna riksdagen. Han vill istället bli kommunpolitiker i Stockholm.
 
– Att få jobba som folkvald i riksdagen är bland det finaste förtroendeuppdrag man kan ha. Men jag vill jobba för ett bättre Stockholm. Nu vill jag satsa på kommunen där man har ansvar för skola, bostäder och vår närmiljö, förklarar han.
 
Mehmet Kaplan har själv vuxit upp i Rinkeby. Han har också bott i Husby i 17 år och bor i dag i Akalla. Han berättar att han märkt av en social nedrustning i förorten, något som bara ökat under den moderatledda majoritetens styre i Stockholm. Han pekar exempelvis på att den kommunala servicen flyttats bort, att fungerande skolor lagts ner och att hyresrätter ombildats till bostadsrätter i snabb takt.
 
– Samma mönster ser vi i Skärholmen, men framförallt i Husby och Rinkeby har det synts tydligt, säger han och nämner även den kritiserade affären med Boultbee, som Stockholms stad sålde tio köpcentrum till för några år sedan.
 
– Vi i Miljöpartiet anade det värsta och det gick åt skogen. Det var ett oseriöst företag som höjde hyrorna med det enda incitamentet att tjäna pengar under kort tid för att sedan sälja. Vad som hände var att handlarna blev frustrerade, vissa konkursade då de inte klarade av hyran, kunderna kom inte eftersom det inte fanns något underhåll, säger han.
 
Han hoppas kunna rusta upp förorterna igen, något han tänkt på mycket under sommaren.
 
– Jag kände, Varför inte försöka göra något åt det? Husby-bränderna var en orsak till det. Man monterar ner välfärden i förorterna, på riksplanet sänker man skatten för miljarders miljarder, pengar som måste tas någonstans ifrån. Det sker en nedmontering här ute som är väldigt påtaglig, säger han.
 
Mehmet Kaplan ställer upp i Miljöpartiets provval i Stockholms stad, som inleds om drygt en vecka, med hopp om att alltså få ta plats i kommunfullmäktige.
 
– Då visar det sig ifall jag har medlemmarnas förtroende att få vara med och leda arbetet tillsammans med andra, så man kan sitta i majoritet efter valet och faktiskt satsa på att styra rätt, säger han.
 
– Fortsätter det här en mandatperiod till så blir det för sent att göra något åt det.
 
Han hoppas också kunna ta med sig sina erfarenheter från näringslivsnämnden, som han satt i mellan 2002 och 2006, in i kommunfullmäktige.
 
– Jag lärde mig rätt så mycket då. Jag satt med två riktigt tunga politiker: Annika Billström (s), som var ordförande i nämnden och finansborgarråd då, och Kristina Axén Olin (m), vice ordförande som sedan blev finansborgarråd. De är riktigt kompetenta politiker båda två och jag fick på nära håll se hur man bedriver hantverket politik och hur man kan jobba. Det var en spännande tid, säger Mehmet Kaplan.
 
Du har också suttit riksdagen sedan 2006. Hur har det varit, tycker du?
– Som det parlamentariska systemet är uppbyggt har oppositionen en viktig funktion att fylla. I mitt födelseland Turkiet brukar man säga att bristen på en bra opposition gör att även regeringen fallerar. Det bästa en regering kan få är en skarp och välformulerad opposition. Samma sak gäller. Om Regeringen Reinfeldt inte har en bra opposition, då börjar de också slira på sin uppgift, vilket vi såg under Juholt-tiden. Då fanns det inte en oppositionsledare, istället fick vi ta över den rollen. Det är inte så lätt för ett 10-procentsparti, men jag har försökt vara en konstruktiv oppositionspolitiker.