Mattias Goldmann: Jonas Sjöstedt – tillbaka till vänsterhörnan
Fokus och ordval är märkligt lika Fredrik Reinfeldts från kvällen innan, men logiken blir enklare hos vänsterledaren eftersom det mynnar ut i ett krav på att förbjuda vinster i välfärden. 20 000 nya jobb skulle det bli om man inte fick ta ut en enda krona i vinst, tänker sig vänsterpartiet
Fokus och ordval är märkligt lika Fredrik Reinfeldts från kvällen innan, men logiken blir enklare hos vänsterledaren eftersom det mynnar ut i ett krav på att förbjuda vinster i välfärden. 20 000 nya jobb skulle det bli om man inte fick ta ut en enda krona i vinst, tänker sig vänsterpartiet. Mer än så blir det inte av ekonomisk analys, och den nya parollen ”Vänsterpartiet tror på valfrihet” är bara sann för den som med detta menar valet mellan olika pedagogiker i undervisningen.
Om Jonas Sjöstedt är stressad över vikande opinionssiffror så märks det inte. Ingen har pratat så lugnt och med så mycket värme i rösten – en markant kontrast mot hur aggressiv han varit i många av vårens debatter. Han påstår rentav att ”allt fler svenskar stödjer oss”, men då handlar det inte stöd till vänsterpartiet utan bara den enskilda frågan om privata vinster i vård och omsorg. Här ser Jonas Sjöstedt en vinnarfråga, där LO-medlemmar tycker som han, inte som Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
Jonas Sjöstedt är först ut av de hittillsvarande talarna i Almedalen med att leverera direkta vallöften för 2014. ”Efter 2014 ska skattepengar till välfärd inte gå till vinstföretag. Ta det som ett vallöfte.” Riktigt samma dignitet har inte förslagen att Sverige ska vara först att erkänna Västsahara och Palestina som länder, kanske för att Jonas Sjöstedt inte egentligen ser det som realistiskt.
Mot slutet av talet ägnar Jonas Sjöstedt en knapp minut om klimat. Det är en klar kursändring mot 2011 års vänsterparti, där klimatet satt i högsätet. Troligen har Sjöstedt sett att de många utspelen på området inte vunnit honom många nya väljare. Klimatbudskapen paketeras istället som ”det nya landsbygdspartiet”, en titel som inte alltför många partier slåss om i nuläget.
Sjösted återkommer flera gånger till feminismen och får kraftiga applåder för det, trots att det inte fylls med något konkret innehåll. Greppet andas samma strategi som resten av talet och en återgång till klassisk vänsterretorik, fokus på underbetalda, utarbetade kvinnor. Det har funkat förr, funkar det igen?
Mattias Goldmann, grön lobbyist
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.