Sverigedemokraternas planer på att starta en tankesmedja sågas av tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann.

När Sverigedemokraternas Mattis Karlsson igår gick ut med att han skulle sluta som gruppledare, berättade han att en av hans framtida uppgifter blir att starta en konservativ tankesmedja. Detta samtidigt som han behåller sin plats i Sverigedemokraternas verkställande utskott och sitt uppdrag som riksdagsledamot.

En som reagerat på det är Fores vd Mattias Goldmann:

”Vi vill förstås välkomna alla till tankesmedjevärlden, men jag är osäker på om Mattias Karlssons initiativ faktiskt platsar här. Om man har en huvudman, som dessutom är ett riksdagsparti, och om den som ska driva verksamheten fortsatt ingår i den absoluta ledningen för detta parti, så är det svårt att se detta som en egen, självständig organisation”, mejlar Mattias Goldmann till Dagens Opinion.

Men har inte Fores Centerpartiet som huvudman?

”Fores har formellt sett tre huvudmän; Studieförbundet Vuxenskolan, Centerpartiet och Bertil Ohlininstitutet. De utser gemensamt styrelsen och vd.”

Mattias Goldmann pläderar för en branschstandard för tankesmedjor med krav på att tankesmedjan är sin egen organisation och har flera huvudmän och att den drivs ideell och icke-vinstdrivande form och att de större finansiärerna redovisas.

Mattias Goldmann:

”Jag upplever flera betydande tankevurpor i Sverigedemokraternas politik som vore värdefulla att reda ut, men om det är en huvuduppgift för Mattias Karlssons nya skapelse så får man ju se den som en partiintern angelägenhet och inte som en smedja som Timbro, Arena eller Fores.”