Markus Uvell (timbro): Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är fascinerande lika
På seminariet presenterade analysföretaget United Minds en undersökning de gjort bland över 6 000 svenskar om deras värderingar och hur de ser på de olika politiska alternativen.
Huvudslutsatsen var att väljarna rört sig till att bli allt mer pragmatiska
På seminariet presenterade analysföretaget United Minds en undersökning de gjort bland över 6 000 svenskar om deras värderingar och hur de ser på de olika politiska alternativen.
Huvudslutsatsen var att väljarna rört sig till att bli allt mer pragmatiska. Mest pragmatiska är borgarna, medan de rödgröna är mer principfasta, enligt undersökningen.
– Fler och fler väljare ser nu på politiken som ett praktiskt sätt att lösa problemen på, och inte som ett sätt att omdana samhället, säger Markus Uvell, vd på tankesmedjan Timbro, som deltog på seminariet tillsammans med bland andra Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och Gudrun Schyman (fi).
Bakom utvecklingen tror han ligger ett antal ”omvärldsförändringar” som fått väljarna att inse hur lite politiken kan påverka.
– Finanskrisen har visat att vi drabbas av ekonomiska problem på grund av saker som överhuvudtaget inte har med Sverige att göra. Miljöproblemen visar sig vara svåra att påverka. Många väljare skulle säkert vilja att politiken kunde göra mer, men man ser att så är det inte, säger han.
Samtidigt har även politikerna rört sig från att vara ”sociala ingenjörer” till att bli ”hantverkare”, något som Markus Uvell tror delvis avspeglar väljarnas insikt.
– Men även komplexiteten i världen har ökat oerhört mycket. I en situation för ett antal decennier sedan, när vi inte hade avreglerat kapitalmarknaden, när det inte fanns internet och ekonomin inte var lika globaliserad, då var det lättare att styra som politisk ledare. Nu är det mycket mer komplicerat. Då blir man mer pragmatisk, säger han.
Under seminariet skämtade han om att ”faran” med en sådan utveckling blir att vi får en mycket tråkigare valrörelse 2014.
– Jag tror att både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är produkter av den här politiska miljön. De är fascinerande lika i sin profil, båda är otroligt pragmatiska, förståndiga farbröder som utstrålar förtroende, som inte har så mycket idéer om framtiden, men som nästan alla känner till och tycker ”De verkar vettiga och förnuftiga”, säger Markus Uvell.
Men finns det ingen risk att väljarna ratar deras pragmatism?
– Jag tror det finns en öppning framförallt för den som vill locka yngre väljare att driva en politik som tvärtom bygger på starka värderingar och starka principiella övertygelser. Det är både det som drivit Miljöpartiets framgångar och det som gjort att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.
Han säger vidare att det finns en sorts längtan hos framförallt yngre väljare om att politiker ska tycka någonting.
– Men det kan bli bra eller dåligt, beroende på vart man är på väg.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.