Miljöpartiet har flyttat in i nya lokaler i riksdagshuset och det avgående språkröret Maria Wetterstrand har fått ett rum som minst är tre gånger större än det hon hade under den förra mandatperioden. Under hennes ledning har Miljöpartiet förvandlats från riksdagens minsta till tredje största parti.

– Det enda jag säkert vet om framtiden det är att jag avgår som språkrör i maj nästa år, säger hon.
Maria Wetterstrand lovar att hålla sig borta från partiets inre arbete efter att hon slutat som språkrör.

– Jag och Peter ska inte lägga oss i. Vi får inte bli några bromsklossar. Det är verkligen viktigt att de nya språkrören kan leda partiet. Och jag ska inte bli en bitter före detta språkrör som skriver debattartiklar om att partiet bytt spår.

Mara Wetterstrand syftar på Miljöpartiets förra språkrör Birger Schlaug som skriver beska debattartiklar om partiet. Tidigare har Maria Wetterstrand vägrat att kommentera Birger Schlaugs attacker mot partiet.

Maria Wetterstrand har redan fått några erbjudanden om nya jobb fast det är ett halvt år kvar tills hon slutar som språkrör.

– Jag säger inget. Jag säger bara att jag kommer att bli svårtflörtad.

Skulle Carl Bildt (m) ringa och erbjuda henne en ambassadörspost i Helsingfors kan hon tänka sig att tacka ja.

– Tyvärr är det så att Helsingfors verkar vara reserverad till erfarna diplomater som är på väg hem. Finlands huvudstad ligger nästan hemma, säger Maria Wetterstand.

Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand är hetaste bland politikerna. Det verkar vara dock uteslutet att de två ska bli ett par. Fredrik Reinfeldt bara flörtar och har inga avsikter att fria trots att det rödgröna samarbetet spruckit. Maria Wettersrand kommer inte att bli statsråd under den här mandatperioden.

– Vad Fredrik Reinfeldt säger till oss, det är att han inte kommer att bli bilda om sin regering. Han tar då hellre ett nytt val, säger Maria Wetterstrand.

Hon bedömer att regeringen inte kommer att genomföra några större reformer den här mandatperioden något som ogillas av Centerpartiet och Kristdemokraterna som har behov av att visa sig efter att de har gjort ett dåligt val.

När det gäller valrörelsen så beklagar hon att Miljöpartiet inte skapade flera egna initiativ.

– Vi förlitade oss för mycket på att Socialdemokraterna skulle lyfta. Men lyftet kom aldrig. Jag skulle ha varit mer aktiv i augusti men det fanns ingen energi kvar. Alla vi var upptagna med gemensamma utspel. Samordningen tog all min energi, säger hon.

Maria Wetterstrand och Mona Sahlin står varandra nära. Maria Wetterstrand berättar att det var ett tungt nederlag för Mona att tvingas avgå men att Mona var lättad sedan hon fattat beslutet. Maria Wetterstrand vill inte spekulera om vad som händer med socialdemokratin. Dt är bara ett alternativ som hon inte gillar. Att Pär Nuder blir efterträdare till Mona Sahlin. Pär Nuder har varit den hårdaste motståndaren till det rödgröna samarbetet. Men Pär Nuder tänker inte kandidera till att bli ledare för socialdemokraterna invänder jag.

– Det kan man inte lita på. Även Göran Persson sa att han inte tänkte ställa upp, poängterar Maria Wetterstrand.
Maria Wetterstrand är den enda ledaren från de rödgröna som berömmer Niklas Svenssons politiska bevakning. Detta trots att Expressen med sin grävgrupp i flera månader granskade det kvinnliga språkröret i slutet av valrörelsen.

Peter Eriksson, Mona Sahlin och Lars Ohly var hårda i sin eftervalsanalys mot Niklas Svensson på Publicistklubben. De rödgröna ansåg att Expressen körde mosa Mona-kampagn. Deras tes fick stöd även av medieforskaren Keneth Asp som räknat ut att de stora tidningarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Expressen och Aftonbladet hade flera negativa artiklar om de rödgröna än om Alliansen. Expressen utmärkte sig särkilt. Tre av fyra artiklar var negativa om Mona Sahlin. "Jag har inte sett något liknande i de nio tidigare val jag har undersökt", skrev Kent Asp i Dagens Nyheter.Men nu går Maria Wetterstrand ut till försvar för Niklas Svensson och Expressen.

– Det är så här, säger hon till Dagens Opinion. Niklas Svensson är genuint intresserad av politiker och politik, skulle jag säga. Han är mera intresserad av politik än vad många ledamöter i Sveriges riksdag är. Han liksom brinner för politik.

Maria Wetterstrand gillade Expressens valstuga där Niklas Svensson gjorde dagliga intervjuer med politiker som sändes live i Expressens webtv.

– Jag tyckte att det var en bra satsning. Niklas Svensson gjorde höga och låga intervjuer och det var spännande.

Expressen och Niklas Svensson lade mycket jobb på hitta något negativt om Maria Wetterstrand före valet. I augusti publicerade Expressens grävgrupp flera långa artiklar om Maria Wetterstrand utan att egentligen komma med ett enda avslöjande. Jag undrar hur hon ser på det faktum att Expressen granskade oppositionen hårdare än regeringen. Inte ens det får Maria Wetterstrand att uttala sig negativt om Niklas Svensson.

– Expressen verkar vara mera på alerten när det gäller grävandet än Aftonbladet men det kan beror på att Expressen har granskat mig och därför får jag det intrycket.

Maria Wetterstrand jämför Niklas Svensson med engelska politiska reportrar.

– Niklas Svensson är på något sätt brittisk i sin bevakning av oss politiker. Kanske inte riktigt, men det närmaste vi kommer här i landet som påminner om den politiska bevakningen i Storbritannien.

Av Tonchi Percan