– Det var så otroligt omvälvande att bli invald, det känns fantastiskt att få ett sådant stort förtroende att bli riksdagsledamot och jag vill verkligen förvalta förtroendet på ett bra sätt.
 
Vilka är dina hjärtefrågor som du kommer driva under mandatperioden?
 
– Jag kommer att jobba för en mer human migrationspolitik, att hejda klimatförändringarna och att motverka den allt mer omfattande övervakningspolitiken. Det handlar om vilket samhälle vi vill se, och hur vi vill lämna över till kommande generationer.
 
Hur ska du jobba för att vinna gehör?
 
– Jag kommer att arbeta på många olika sätt, dels genom att lägga förslag till riksdagen, bilda opinion, träffa människor från olika kompetensområden, lära mig mer för att kunna förändra politiken på riktigt, inte minst migrationspolitiken, vilket är extra angeläget nu när vi har fått in ett främlingsfientligt parti i riksdagen.
 
Maria Ferm förvånades över hur traditionellt det var i riksdagen med särskilda klädkoder och hierarkier i fråga om hur länge man har suttit som ledamot. Nu vill hon förändra bilden av en politiker.
 
­
– Jag tror att det finns fördelar av att vara ung i riksdagen där de flesta är medelålders, man kan tillföra nya perspektiv och aspekter på frågor, i alla fall i Miljöpartiet. Jag har inte märkt av några hierakier inom vårt parti och jag har fått jättemycket stöd och utrymme att driva mina frågor.
 
Vad ska du ha åstadkommit för att känna dig nöjd när mandatperioden är slut?
 
– Jag vet inte om man någonsin blir nöjd, men jag hoppas att fler flyktingar får stanna i Sverige jämfört med hur det ser ut idag. Jag hoppas också att vi får igenom förändringar i lagstiftningen när det gäller jämställdhet och hbt-frågor. Vi skulle alla må bra av att ryckas ifrån förlegade könsroller och diskriminering på grund av kön, sexualitet och etnicitet. Ska man kalla sig världens mest jämställda land måste man ha kommit mycket längre än vad vi har idag.
 
Av: Therese Johansson