Maria Abrahamsson tog hård strid för att Moderaterna skulle verka för en lagstadgad redovisning av partibidragen. Partistämman gick i stället på partistyrelsens förslag om en frivillig överenskommelse i lördags eftermiddag. Dessförinnan hade Maria Abrahamsson hållit sig med en ordentligt hög svansföring med bland annat en debattartikel i DN Debatt.

 

Men hon blev alltså mosad av partiledningen.

– Jag är inte jätteförvånad. Men det blir ändå en viss framgång. Misstanken att något är fel klumpar sig fast vid partiet. Där framstår jag som den ärbara människan.

 

Kommer du att avgå efter nederlaget?

– Nej, nej, blanda inte ihop mig med Ann-Marie Pålsson. Jag är en envis opinionsbildare. Och jag räknar med att komma tillbaka till frågan, säger Maria Abrahamsson och hänvisar till motioner, från

Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att lagstifta om att partierna ska redovisa partibidragen. Motionerna kan vara ett sätt att komma fram i frågan, tror Maria Abrahamsson.

– Moderaterna vill ha en frivillig överenskommelse, men det möjligheten finns inte eftersom flera partier vill se en lagstiftning.

 

Varför tror du Moderaterna inte vill redovisa partibidragen?

– Din fråga illustrerar problemet. Partiet bjuder på möjligheten att ställa frågan. Det skapar misstänksamhet och ett naggat förtroende.

 

Så varför vill inte Moderaterna redovisa partibidragen?
– Jag vet inte.