Vilka är de tre viktigaste frågorna du ska driva under mandatperioden?
– Integritets- och rättssäkerhetstänkandet måste genomsyra hela politiken. Polisens effektivitet är en annan fråga som handlar om betydligt mer än bara 20 000 poliser.
Tv-sända rättegångar ligger mig varmt om hjärtat, liksom en reformering av nämndemannasystemet. Det finns säkert engagerande frågor i Civilutskottet där jag är ordinarie ledamot, till exempel hur medborgare som har felbehandlats av staten ska kunna få kompensation.

Hur ska du jobba för att vinna gehör?
– Genom att vara en kunnig och engagerad riksdagsledamot räknar jag kallt med att sätta min prägel på den politiska agendan, inte minst genom att påverka besluten innan de landar på riksdagens bord. Då är det som bekant ofta för sent.

Du föreslår en granskning av Brå, har du några tankar kring vilken instans som skulle sköta en sådan granskning?
– Varför inte det oberoende organ som redan i dag granskar myndigheters effektivitet och hushållande med skattebetalarnas pengar? Det vill säga Riksrevisionen.

I en av dina motioner förespråkar du regler som gör det lättare för riksdagsledamöter att ta ledigt och förkovra sig. Hur är det förenligt med mandatet väljarna har gett riksdagsledamöterna, de har ju knappast fått väljarnas stöd för att vara lediga?
– Säg inte det. Ett aktuellt fall är Thomas Bodström som i mycket god tid före valet upplyste väljarna om hans familjs resplaner till USA efter valet. Ändå fick Bodström rekordmånga personkryss, över 16 000. Dessa blev nu i princip värdelösa då riksdagen avslog hans ledighetsansökan med följden att han avsade sig sin riksdagsplats. Det är inte vad jag kallar respekt för väljarnas demokratiska rättigheter.

Maria Abrahamsson fortsätter:

– Som alla andra behöver riksdagsledamöter förkovra sig och lära nytt. Samtidigt är partierna överens om att det politiska systemet generellt behöver vitaliseras. Mindre rigida regler för ledighet skulle med andra ord även kunna bidra till ökad genomströmning av friskt syre i politiken.

Du har tidigare krävt att justitieminister Beatrice Ask ska avgå, exempelvis här . Hur resonerar du kring detta i dag?
– Min kritik mot justitieministern gällde hennes famösa uttalande om att låta staten skicka hem gredelina delgivningskuvert till misstänkta sexköpare. Jag menade då, och har inte ändrat uppfattning, att det synsättet kan man inte ha som justitieminister. I dag känner jag mig rätt säker på att Ask inte kommer att upprepa sitt misstag.

Vad anser du om Sverigedemokraters lämplighet som nämndemän?
– Systemet med politiskt tillsatta lekmannadomare i våra domstolar är ett otyg som borde ha avskaffats för länge sedan. Sverigedemokraternas intåg i domstolarna illustrerar bara ännu tydligare hur skadlig denna ordning är för tilltron till rättsväsendet.

När mandatperioden är över, vad ska du ha åstadkommit för att vara nöjd med din insats?
– Jag kommer att vara nöjd också med små framsteg som jag lyckas åstadkomma. Som t ex att få igång en försöksverksamhet med tv-sända rättegångar.

Dina intryck hittills av riksdagsarbetet?
– Hittills har allt varit jättekul och spännande. Men visst, mitt liv kommer att fyllas av väldigt många fler sammanträden än tidigare.