Avhoppen sker av olika anledningar. Tidigt deklarerade kriskonsulten Paul Ronge att han inte tänkte åka till Uppdrag Gransknings möte som hålls i Göteborg.

– Jag sade ju omgående när inbjudan kom att den var arrogant och tondövt formulerad och att jag inte tänkte komma. Dessutom har jag haft flera intressanta åsiktsutbyten med UG under Nils Hansons och Janne Josefssons tid där. Har inte haft någon anledning att ompröva, säger han.

Hampus Knutsson, som driver pr-byrån Wings deklarerade tidigt att han och en medarbetare skulle åka till UGs möte i Göteborg. Nu har planen ändrats. Byrån prioriterar i stället ett uppdrag som har kommit in.

–  Det var synd. Jag hade sett fram emot mötet. Men arbetslinjen gäller, säger Hampus Knutsson.

Kriskonsulten Charlie Stjernberg lät tveksam till om han skulle hinna åka till Göteborg senast Dagens Opinion pratade med honom.

Kriskonsulten Jeanette Fors André ställer in sin resa.

–  Det är ganska enkelt. Det är för att jag inte har hört från honom (Axel Björklund, ansvarig utgivare) sedan i januari då jag skrev några texter som gav anledning att kommentera och diskutera. Jag var väldigt tydlig med att jag efterlyser jämlika premisser.

– Vi ska sitta i en föreläsningssal. Det ger inga förutsättningar för en dialog. Det är totalt förminskande.

Du har inte fått något lukrativt uppdrag som gör att du inte kan åka?
–  Det gäller inte för mig. Hade han bjudit in till ett riktigt samtal hade jag åkt. Man jag har inte fått någon information förrän han nyligen gav sig in i en tråd på mitt Linkedin. Det befäster den ensidiga bilden som Uppdrag Granskning vill sätta. Jag känner att det är ett hån. Det vill jag inte ställa upp på.

Varg Gyllander, director på Kreab ska heller inte åka.

– Egentligen är det ett bra initiativ att öppna för dialog och diskussion. Men jag har faktiskt inte tid. Det tar en heldag att resa till Göteborg, det hade varit bättre att ha mötet i Stockholm där de flesta tilltänkta besökarna finns, säger han och utvecklar:

– Jag har också haft ett möte med UG själv för några år sedan, så jag känner inte ett så stort behov av mötet. Så tycker jag att UG är en bra redaktion som jag har goda relationer med och erfarenheter av. Jag har säkert varit med på 20 granskningar av UG och har nästa bara bra erfarenheter.