LO, TCO och Saco vill att arbetsmarknadens parter ska hantera frågan om arbetsrätten och därmed även turordningsreglerna i Las. Därmed backar de tre fackliga centralorganisationerna inte Centerpartiets försök att få Socialdemokraterna att gå med på att lagstifta om ändringar i Las.

Den 20 december öppnade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för att kompromissa  om arbetsrätten.

”Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten. Den har sina år på nacken och arbetsmarknaden har förändrats rejält. Vi behöver göra något eftersom det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden. De har rätt i det”, sa han då till Dagens Nyheter.

Men han fick snart svar på tal:

”Vi kompromissar gärna för att bygga Sverige starkare, men vi kompromissar aldrig om tryggheten för vanligt folk. Om valet står mellan försämrad arbetsrätt och sänkta löner eller ett extraval är vårt besked tydligt: vi är redo att mobilisera vår fackliga valorganisation igen., skriver LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på den egna sajten.

Sacos ordförande Göran Arrius vill också hålla regeringens tassar borta:

”Om vi tittar ut i världen kan vi konstatera att vi i Sverige har ett system som enligt OECD fungerar bra. Vi har ingen väldigt strikt arbetsrätt, det går att förhandla och vi har väldigt få ärenden i Arbetsdomstolen. Det är ett ganska bra betyg, säger Göran Arrius till Expressen.

Och vidare:

”Så ska det ske förändringar måste det ske i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, inte som ett direktiv eller en lagändring rakt av i från riksdagen”.

TCOs ordförande Eva Nordmark debatterar frågan i en debattartikel i Aftonbladet:

”Partierna har bekräftat att arbetsrätten är föremål för intensiva diskussioner, trots att få skulle hävda att ett svagare anställningsskydd är centralt för att möta någon av de utmaningar Sverige står inför eller för att bygga framtidens Sverige.”

Eva Nordmark konstaterar:

”Anställningsskyddet diskuterades sparsamt i valrörelsen, trots Socialdemokraternas krav på skärpningar och Centerpartiets och Liberalernas krav på försvagningar.”

Och föreslår:

”Den enklaste lösningen för att låsa upp den politiska knuten är att alla partier släpper sina krav på lagändringar och låter arbetsmarknadens parter sköta utvecklingen av regelverket på arbetsmarknaden.”