Ägarnas vinster har stuckit i ögonen på LO-klubbar inom ABB Power Grids. Med corona blev det läge att ta i med hårdhandskarna och kräva att vinsterna ska stanna i bolaget. Men behöver inte ägare som Wallenberg-sfären och Christer Gardell kunna ta ut pengar för att investera på annat håll i kristider?

Förra veckan fattade ABB Power Grids styrelse beslutet att dela ut 18 miljarder kronor till aktieägarna. Wallenberg-sfärens Investor äger 12 procent av aktierna och skulle få drygt två miljarder av utdelningen medan Christer Gardells aktivistfond Cevian Capitalskulle få en miljard av vinstutdelningen. Dessutom har ägarna sålt bolaget till japanska Hitachi för drygt 100 miljarder kronor. Hitachi tar över bolaget 1 juli.

Finansminister Magdalena Andersson (s) reagerade på vinstutdelningen, som beslutades samtidigt som regeringen går in med medel för kortidspermitteringar och stödpaket till näringslivet. Regeringen hotar nu med skärpta villkor för statligt stöd till bolag som betalar ut stora bonusar och utdelningar.

IF Metall och Pappers på ABB Power Grids hängde på med ett pressmeddelande:

”Vid korttidspermitteringar skjuter staten till resurser och våra medlemmar sänker frivilligt sin egen lön. Därför är det särskilt provocerande att ABB har beslutat att dela ut 18 miljarder till sina aktieägare samtidigt som man är intresserad av att teckna krisavtal med fackliga organisationer. Det faller på sin egen orimlighet”.

Den fackliga protesten har väckt reaktioner, inte bara i form av rapportering i medierna.

– Vi fick väl lite samtal i fredags från ABB-ledningen om att de inte var så glada över att vi hade gått ut med detta. De vill väl inte ha någon publicitet. Vi har också skickat ett mejl till finansministern. Det var bra att hon satt ner foten förra veckan, säger Håkan Anestedt, ordförande för IF Metall LO-samorganisation inom ABB Power Grids.

Han lägger till:

– Det är också mycket medlemmar och folk runt omkring som ha sagt att det är bra att vi sätter ner foten.

Har ni pratat med er nya, blivande ägare Hitachi, om saken?
 – Vi får inte prata med dem. De kanske har andra tankar kring aktieutdelningen.

Men är det inte så att ägare som Wallenbergarna och Christer Gardell också drabbas av coronapandemin och kan tappa stora belopp och kan behöva ta ut vinster för att investera på annat håll?
 – Inte de summorna de skulle få. Kapital har de ändå. De har också sålt bolaget, så då får de en summa för det.

LO är ju också en ägare i näringslivet, genom sina fonder, hur ser ni på den rollen?
 – Pengarna ska ju gå tillbaka till medlemmarna och då får vi tillbaka det i våra fonder. Investor och Cevian är ju ute efter att tjäna snabba pengar. Framförallt Cevian är kortsiktigt.

Vad tycker ni om att ni säljs till Hitachi?
 – Det kan bli bra. Men det är ett kortsiktigt sätt för ägarna att få ut pengar, säger Håkan Anestedt och berättar att det är mycket att göra trots coronatider och att pappersfabriken som tillverkar pappret som behövs till isolatorerna har gått upp i fyrskift.