Det är ingen nyhet att de svenska byråerna generellt ratar kollektivavtal. Bland annat visar en enkät som Dagens Media gjort att totalt 30 av 32 svarande byråer inte tecknat något sådant avtal och nyligen upptäcktes dessutom att SSU tecknat avtal med två byråer som saknar kollektivavtal.
 
Det misstaget tänker inte LO begå när de nu inleder en reklambyråpitch där de sätter kollektivavtal som ett krav för att överhuvudtaget bli inbjuden.
 
– För oss är kollektivavtal ett stenhårt krav. Många byråer har ju en inställning till att jobba med civila samhället eller organisationsvärlden utifrån ett världsförbättrarperspektiv och då måste man börja med sig själv. Där är kollektivavtal är en hygienfaktor, säger Tobias Gerdås, kommunikatör på LO, som samtidigt medger att det är en utmaning då byråer generellt saknar kollektivavtal.
 
– Det har ju blivit lite bättre i branschen, men det är långtifrån bra, fortsätter han.
 
LO tar nu fram en lista på 3-4 ”etablerade” reklambyråer, som de ser som ”särskilt intressanta att jobba med”. Inom en vecka kommer byråerna att bli inbjudna till en pitch och planen är att ha valt en huvudleverantör innan årsskiftet.
 
– Vi ska försöka bli tuffare på hela planet, höja tonläget lite grann, och försöka följa upp alla våra samarbeten och försöka så långt det bara går att säkra just avtalsbiten. För en organisation som LO, som har som affärsidé att bygga ett samhälle genom avtal, så är det besvärande att så många inom byråsektorn är avtalslösa, säger Tobias Gerdås.
 
I förra valrörelsen jobbade LO med reklambyrån Etc.
 
LO, som tidigare jobbat med bland annat Rådhusgruppen och Westander i vissa projekt, kommer dock inte att genomföra någon pr-pitch.
 
– Vi har stärkt upp vårt eget kunnande inom pr internt i huset. Och de senaste åren har vi fått väsentligt mycket större genomslag medialt, så vi ser inget behov av att söka en pr-byrå. I nuläget jobbar vi mer med de resurser vi har, säger Tobias Gerdås.