Statsminister Stefan Löfven (s) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s) sågar LAS-utredningens förslag. Nu ska den fackliga centralorganisationen LO dessutom kampanja för att utrota förslaget för gott.

Utredaren Gudmund Toijer hade knappt hunnit presentera LAS-utredningens förslag på måndag eftermiddag förrän LO gav sig ut i en kampanj som ska se till att förslaget aldrig blir lag. LO vill att parterna själva ska reformera LAS.

– Vi har tidigare arbetat för att driva debatt och diskussion kring utredningen. Nu växlar vi upp och startar upprop mot lagförslaget. Vi ska sprida det under flera månader framåt, säger Johan Ulvenlöv, kampanj- och opinionschef för LO och lägger till:

– Vi menar verkligen allvar med att det här lagförslaget aldrig ska komma till stånd.

Kampanjen ska få till stånd två saker:

* hjälpa folk skriva mejl till sina politiker och uppmana dem att stoppa förslaget.

* få folk att skriva upp sig på en (digital) namnlista.

Namnlistan ska sedan överräckas till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Men har inte Eva Nordmark varit ute och sågat utredningens förslag?
 –  Hon kan behöva se att det finns ett engagemang i frågan. Vi anlitade Novus till att göra en undersökning och den visar att åtta av tio svenskar vill ha sin anställningstrygghet stärkt eller oförändrad, säger Johan Ulvenlöv.

Vad har ni för mål när det gäller namninsamlingen?
 –Det låter vi vara osagt. Men vi tro att det blir en ansenlig mäng som  vi smala in.

På torsdag kör LO igång med annonsering i de nationella annonskanalerna, helsidor i tabloid-tidningar, som Dagens Industri men även mediernas digitala kanaler. Annonserna i print är helt röda med vit text som proklamerar att ”Din anställningstrygghet är hotad”, med LO – Trygghet för vanligt folk, som avsändare. Annonserna i de digitala kanalerna kommer också att rikta sig till olika yrkesgrupper inom LO och vars ”anställningstrygghet” är hotad.

Kampanjen ska ”rulla flera månader framöver”.

Låter som en stor kampanj?
– Det är en omfattande mobilisering. Det här är väldigt viktigt.