I kampanjen deltar tio butiker som har fått lära sig hur man skriver anmälningar vid butiksstölder. Överklagas de ska en anlitad expert hjälpa till med att få dem överklagade.

– Det är ett stort problem inom dagligvaruhandeln att alla anmälda brott i princip läggs ned med vändande post, trots att det finns erkännande och filmbevis. Då tar vi hjälp av en jurist så att det sker på rätt grund, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.

Han berättar att det sker i snitt 35 anmälningar per månad per butik.

– Nu kan mörkertalet vara upp till 98 procent på grund av de nedlagda ärendena. Butikerna ser att det inte är någon mening med att anmäla.

Planen är nu att de tio butikerna ska få till 700 ärenden. Det ska ta ”ett par månader”.

– Vi har utbildat butikerna så att de kan uttrycka sig juridiskt. Man ska inte behöva vara jurist för att göra en anmälan, men så fungera det tyvärr.

Syftet med kampanjen är att bilda opinion.

– Det är lätt att driva politiska debatter och idéer om att skapa nya lagar. Men vi tror att vi kan göra mer med de befintliga lagarna. Vi tror att den politiska styrningen av polisen och åklagarväsendet kanske inte alltid resulterar i kvalitet utan fokuserar på kvantitet. I oktober höll polisen i Stockholm på med narkotikabrott och plockade in samma missbrukare från Sergels tog för att visa man jobbat mycket mot narkotikan. Den typen av saker vill vi komma åt, säger Pär Bygdeson och lägger till:

Är det några särskilda politiker ni vill påverka?
 – Nej. Det är egentligen rakt över, framför allt de som sitter i justitieutskottet.

Denna vecka kommer också Livsmedelshandlarna att träffa representanter från partierna i justitieutskottet.

– Vi bjuder in och träffar de en och en.

’Livsmedelshandlarna jobbar med byrån Agaton kommunikation.