Flera aktörer passar på att kampanja under den internationella mensdagen.

Modeföretaget Lindex vill skingra tabun som råder kring mens och bjuder sina kvinnliga textilarbetare i olika länder på en menskopp för varje menskopp som säljs hos Lindex.

”Genom att uppmärksamma Internationella mensdagen och prata om mens hoppas vi kunna vara med och påverka den tabu som finns. Vi vill att alla flickor och kvinnor ska känna sig självsäkra alla dagar i månaden, och en sådan enkel produkt som en menskopp ger dig frihet att göra vad du vill när du vill”, kommenterar Linda Olsson, marknadschef på Lindex.

Barnrättsorganisationen Plan International har utsett mensambassadörer i form att barnmorskan Asabea Britton, fotbollsspelaren Nilla Fischer, Tiktokaren Nike_Najki, Youtubern Felicia Bergström och mediaprofilen Hanna ”HanaPee” Persson. De ska uppmärksamma hur flickor världen över påverkas av första mensen i kampanjen #BlodigtAllvar. Plan International lanserar även ett ar-filter på Instagram, som ett sätt att uppmärksamma konsekvenserna av att få mens. Det är tredje året i rad som Plan International uppmärksammar internationella mensdagen.