Ledamöterna om nästa år: Jobb, jobb, jobb, jobb

Kungen ska strax förklara riksdagen öppnad för detta arbetsår

Kungen ska strax förklara riksdagen öppnad för detta arbetsår. Ministrar som Anders Borg (m), Göran Hägglund (kd) och Carl Bildt (m) går leende sida vid sida och småpratar, innan några journalister hugger tag i dem.
Några riksdagsledamöter sitter, andra står otåligt och väntar. De flesta håller sig till sina egna grupper. Jessica Polfjärd (m) tar en bild på näringsminister Annie Lööf (c) och Sofia Arkelsten (m). Även Stefan Löfven (s), som saknar riksdagsplats, var där.
Förväntningarna är många och stora, och trots det minnestal som hölls några timmar innan för de avlidna ledamöterna Johnny Munkhammar (m), Carina Moberg (s) och William Petzäll (-), är stämningen på topp.
– Det känns bra, tycker jag. Jag har haft en ganska lång sommarledighet, längre än tidigare, så det känns bra, säger Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson om hur det är att vara tillbaka.
Samtliga politiker som Dagens Opinion intervjuar är övertygade om att jobben kommer vara avgörande den återstående tiden fram till valet.
– Vilka som har bäst svar på arbetslösheten kommer dessutom att avgöra valet, konstaterar Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund.
Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna anser att det måste investeras mer i bland annat utbildning och jobb, men tycker samtidigt att regeringens politik inte räcker till.
– Ärligt talat har jag låga förväntningar på att regeringen kommer lägga några förslag överhuvudtaget, de har knappt gjort det de senaste två åren, säger Veronica Palm, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson.

– Vi ska också ha en aktiv politik för bostadsbyggande, för infrastrukturen. Det behövs mer. Det räcker inte med att låta marknaden sköta det, för marknaden klarar inte av det.
Vad tycker ni om att regeringen tar era idéer?
– Politiker behöver inte tjafsa i onödan. Lägger vi förslag som vi tycker är bra, och som regeringen också gillar, då applåderar jag. Vi kommer fortsätta lägga ännu fler bra förslag.

– De behöver sno idéer från oss.
Även de andra oppositionspartierna anser att regeringen tagit idéer från dem. Per Bolund välkomnar dock det.
– Vi har till exempel länge sagt att man måste investera mer i järnvägen, nu kommer liknande satsningar. Och det är ju väldigt bra. Samma sak gäller ungdomsarbetslösheten, där vi varit ute och tryckt väldigt hårt och det kom också ett paket med i budgeten.
Men vad innebär det för Miljöpartiet?
– Vi är ju i politiken framförallt för att få genomslag och för att vår politik ska genomföras. Om sen regeringen tar våra idéer är det inte helt fel.
De försöker inte slå undan benen för er?
– Nej, det tror jag inte. Folk ser skillnad på kopian och originalet, och det är originalet som i slutändan vinner.
Partikollegan Peter Eriksson, som förväntar sig en ”utförsbacke för regeringen”, säger att Miljöpartiet måste ”satsa på en hållbar utveckling”, något som ska ge jobb både kort- och långsiktigt.
Samtidigt berömmer han alliansregeringen för att de varit ”skickliga i starten”.
– Den här månaden har vi sett ständiga utspel kring budgeten, vilket kan var tröttsamt för ledarskribenter, men jag tror att det svenska folket får en känsla av att det nu börjar hända saker. Trots att det nog är i stor utsträckning en illusion har de varit duktiga på att maskera det, säger han.

– Men också bostadsbyggande, energiomställning, kommunikation och järnväg. Vi kommer också renovera socialförsäkringarna i vårt budgetförslag.
Han tror också att regeringen visat de mesta som kommer i höstbudgeten, där mycket är kopierat från oppositionspartierna.
– Det är uppenbart att de får lite valpanik nu, att de märker att arbetslinjen inte funkar, att det inte blir några fler jobb. Så då tar man några delar av oppositionens politik.
Att regeringen plockar idéer tycker han ändå är bra, men menar att det i slutändan inte går att missta sig på regeringens borgerliga politik.
– Man ska inte glömma att det tyngsta förslaget i hela budgeten i pengar räknat är sänkt bolagsskatt. Det är pengar som går rakt i fickorna på storbankerna och stora ägarfamiljer som Wallenberg. Det har ingen effekt på sysselsättningen.

– På valnatten sa partierna att de inte skulle prata med oss eller ta i oss med tång. Men vi har sett hur det har luckrats upp successivt i utskotten, där man också anpassat sina förslag utifrån våra.
Han tror denna förändring till stor del beror på att de andra partierna lärt känna Sverigedemokraternas företrädare och ”sett att vi är ett seriöst parti här för att stanna”.
– På valnatten trodde man kanske att vi skulle ställa till med oreda, att vi var oseriösa. Man hade nog förutfattade meningar om vilka vi var som personer. Nu har de sett att vi är vanliga människor som kanske har en viss politisk åsikt, men att vi är här för att driva seriös politik.
Det hörs inte mycket från Sverigedemokraterna i riksdagen. Hur ska ni bli mer synliga?
– Jag tycker vi är lika synliga som de andra oppositionspartierna. Sedan är vi ju ett litet parti jämfört med exempelvis Socialdemokraterna, då är det också mer naturligt att de får större utrymme. Jämfört med Vänstern är vi minst lika synliga. Sedan är Miljöpartiet ett undantag eftersom de har sina partisympatisörer på tidningsredaktionerna, enligt undersökningar. Då får de ju också ett visst gratis utrymme, säger Björn Söder.
Sverigedemokraterna ska dock nu framöver driva fler kampanjer utåt och träffa fler väljare. Dessutom ska de försöka förklara vad de har gjort i riksdagen.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.