Priset tilldelas Max Godon, docent och överläkare samt verksamhetschef på Clinical AI Research (CAIR-lab) vid Danderyds sjukhus.

”Max Gordon är en pionjär vars insatser banar väg för nya innovationer och användning av ai för att förbättra människors liv och har potential att revolutionera sjukvården i såväl Sverige som globalt. Han är med sin kunskap, passion och nyfikenhet en sann förebild och hans arbete bidrar till verklig förändring, kommenterar Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Max Gordon vinner över de andra fyra finalisterna som består av: Carolina Brånby, jurist och policyansvarig på Svenskt Näringsliv, Mikael Kring, projektledare på Rise, Erika Sjödin, innovationsledare på Bolagsverket och Magnus Sahlgren, research-chef på AI Sweden.

juryns motivering
”Max Gordon är en eldsjäl som med sitt dedikerade arbete och forskning visar att potentialen med ai är enorm. Han har genom forskning och idogt arbete infört ai-lösningar i sjukvården för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Däribland utvecklat ai som nu blivit lika skicklig som en ortoped på att identifiera frakturer. Hans arbete möjliggör att patienter kan få både snabbare och bättre vård. Max Gordon är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och ai-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella ai-kartan”.

juryn för Årets AI svensk:
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg
Louise Callenberg, vd, Singula
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden
Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet
Jeanette Nilsson, projektledare, RISE

Alex Mörén
alex@dagensopinion.se