Under helgens partikongress i Göteborg valdes Omar Mustafa in i styrelsen för Socialdemokraterna. Nu kommer kritiken mot partiet.
 
Omar Mustafa, som sedan tidigare suttit i styrelsen för Socialdemokraterna i Stockholms stad, har som ordförande för Islamiska förbundet gjort sig känd som en kontroversiell person som enligt kritiker vid ett flertal tillfällen bjudit in flera antisemiter för att tala. Det rapporterar tidningen Expo Idag.
 
– Är det okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod? Är det förenligt med socialdemokratiska värderingar? Jag har svårt att tro det, och vill att partiet svarar på de frågorna, säger Willy Silberstein, från Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, till Expo Idag.
 
Utnämningen, och Omar Mustafas påstådda antisemitism, har också väckt debatt på Twitter där vissa tar honom i försvar medan andra liksom Willy Silberstein är kritiska.
 
Själv skriver Omar Mustafa på Twitter att han inte ”bara tar avstånd från rasism och hets mot grupper” utan att han dessutom ”bekämpar det dagligen, vilken grupp det än handlar om” och får medhåll från vänsterpartisten Ali Esbati som anser att ”Expo lånar ut sig till smutskastning via extremisterna i SKMA”.
 
Sakine Madon, politisk redaktör på tidningen Norra och kolumnist i Expressen, gratulerar Omar Mustafa men undrar om han inte kan ”tydligt ta avstånd från konspirationer om judar”. Även Torbjörn Jerlerup, som står bakom den antirasistiska sajten motargument.se, är kritisk och skriver att ”det är jättelätt att vara konsekvent antirasist. Man bjuder inte in judehatare och gillar inte dem på FB. Enkelt”.
 
Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skriver på Twitter, med anledning av att Socialdemokraterna ännu inte kommenterat: ”Att inte kommentera är också ett ställningstagande, Carin Jämtin”. Tidningen kommer också att skriva om det, men ledarskribenten Daniel Swedin vill inte ge någon kommentar förrän texten är publicerad.
 
Dagens Opinion har också sökt en kommentar från partiets presschef som hänvisar till Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.
 
– Vi är medvetna om kritiken och kommer att kommentera det om en liten stund, säger Lisa Hedin, kommunikationschef för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.