Det är i en skriftlig fråga som riksdagsledamoten från Skåne Magnus Sjödahl (kd) tar upp det nedläggningshotade nattåget.
 
Dagens Opinion har tidigare berättat om SJs beslut att stoppa nattågstrafiken mellan Skåne och Stockholm från och med den 1 april i år. Enligt SJ beror det på att allt för få resenärer åker på det tåget.
 
Magnus Sjödahl, som själv brukar ta tåget om nätterna, menar dock att sträckan är värd att bevara. ”Att färdas medan man sover är genialiskt och borde kunna utvecklas. Här finns en potential att konkurrera med flyget som tar minst tre timmar från dörr till dörr”, skriver han till Catharina Elmsäter-Svärd.
 
– Har man ett möte i Skåne under kvällen men behöver vara i Stockholm under morgonen då är nattåget perfekt. Det blir ingen tidsåtgång, säger han till Dagens Opinion.
 
Han tar också upp miljöaspekten. Eftersom nattåget försvinner återstår endast flyget som alternativ, något som enligt Magnus Sjödahl rimmar illa med regeringens klimatmål.
 
– Om nattåget försvinner vet jag inte hur det ska lösa sig. Då är det ju bara flyget som återstår om jag skulle behöva vara i Stockholm tidigt, säger han.
 
– Första morgontåget går klockan 5.30 och man är framme i Stockholm 9.40. Då är man kanske på plats klockan tio i bästa fall. För att vara på plats innan så finns det inget annat alternativ än flyget, vilket jag vill undvika, fortsätter Magnus Sjödahl och tillägger att nedläggningen ger ”dubbla budskap” då regeringen även sagt sig vilja investera i tågtrafiken.
 
Men enligt SJ är det ju för få som åker nattåget?
– Där tycker jag man bör vara lite självkritisk och ställa sig frågan varför det är så att för få resenärer åker. Kan vi kanske sälja in den här produkten på ett aktivare sätt och utveckla istället för att avveckla? Jag har inte sett särskilt mycket säljaktivitet kring den här produkten från SJs sida, det borde ju vara det man i första hand utvecklar.
 
Dessutom, fortsätter han, går det att dra om tåget från Skåne via exempelvis Göteborg och på så vis plocka upp ännu fler resenärer.
 
– Den normala restiden är fyra timmar, men nattåget stannar till mycket för att man inte ska komma fram mitt i natten, så det blir sju timmars restid. Då kan man ju tänka sig kanske andra stopp som kan locka fler resande, säger Magnus Sjödahl.
 
Han jämför också med livsmedelsbutiker som trots att de kanske inte tjänar så mycket på det ändå säljer mjölk.
 
– Skulle man sluta sälja mjölk så tappar man ju kunder som köper annat också. Jag har ett årskort på SJ som går ut i april och jag får nu fundera på om det är värt att förlänga det eller inte.
 
Vad kan ministern göra då, tror du?
– Regeringen ska inte besluta om tidtabeller, utan det är en fråga för SJs styrelse. Men eftersom det är statligt ägt så kan man ju ge direktiv om att det här är viktigt och något som ni ska fortsätta med. Det är inte en liten detalj, utan handlar om hur vi ska nå våra klimatmål och klara av trafikförsörjningen. Visst kan man på politisk nivå gripa in och ha synpunkter på hur man sköter sitt uppdrag, det är vad jag hoppas på. Men sedan kommer vi också trycka på SJs styrelse också, där frågan egentligen ligger.