Det var i november som Cargotec Hiab varslade 150 anställda, till följd av en minskad efterfrågan. Efter varselförhandlingarna står det nu klart att antalet uppsagda uppgår till 105 anställda.
 
Men samtidigt flyttas produktionsansvaret ner till Polen, dit de enligt den lokala IF Metallklubben lockats av landets skattefria zoner. Dessutom ska bolaget också få bidrag av landet för att bygga en ny fabrik där, säger klubbens ordförande Kjell Persson till Dagens Arbete.
 
– Jag träffade IF Metallare i onsdags som nämnde det här och det verkar ju konstigt. Jag måste undersöka detta, det kan ju inte vara riktigt att man kan gå in och subventionera i ett land för att ta över verksamheten, säger riksdagsledamoten Raimo Pärssinen (s) till Dagens Opinion.
 
Raimo Pärssinen, som sitter i arbetsmarknadsutskottet och även är med i IF Metall, säger att han inte kände till att det fanns sådana zoner och menar att det strider mot konkurrensneutraliteten inom unionen.
 
– Det var ju mycket krig mot Irland en gång i tiden när man lockade till sig företag som slapp betala bolagsskatten de första tio åren. Det måste finnas minimiregler här som alla håller, säger han.
 
Hur kommer du att jobba med frågan?
– Först ska jag ta reda på fakta, vilka regler som gäller. Sedan ska jag försöka ställa frågan till ansvarigt statsråd och hur regeringen ser på det hela.
 
Vem är ansvarig minister?
– Jag vet inte riktigt hur regeringen skulle fördela det här, men det kommer visa sig när jag skickar interpellationen, så får Reinfeldt bestämma vem som ska svara på det.
 
Har du fått några andra reaktioner?
– Nej, inte mer än att man var upprörda inom Metallklubben.