Organisationen Skattebetalarna ifrågasätter i ett debattinlägg i tidningen Altinget antalet kommunikatörer i offentliga sektorn. Skattebetalarna skriver:

”I dag har landets regioner 992,25 kommunikatörer anställda. Det är 23,5 fler än året innan. Fundera över om det är en rimlig prioritering när regionpolitiker varnar för att vårdpersonal kan behöva sägas upp om inte mer statsbidrag regnar ner från ovan”.

Debattinlägget kommer samtidigt som flera regioner meddelar att de behöver göra sig av med personal, om inte regeringen skjuter till mer pengar.

Näringsminister Ebba Busch (kd) frågar sig i Aftonbladet ”varför regioner gör sig av med undersköterskor men behåller kommunikatörer”.

Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Cecilia Rönn ”betonar likt Busch, vikten av att regionerna prioriterar rätt” och säger till Aftonbladet:

”Vi har kommuner och regioner som byggt storstilade badhus eller lagt extremt mycket pengar på kommunikatörers löner”.

Att kommunikatörerna blir politisk tillhygge har fått Sverioges Kommunikatörers vd Caroline Thunved att reagera. I en replik i Altinget skriver hon bland annat:

”Kommunikatörens arbete underlättar för andra yrkesgrupper att fokusera på sina kärnuppdrag och avlastar andra yrkesgrupper. Samtidigt möter vi medborgarnas behov av information”.

Och vidare:

”Välinformerade medborgare är helt nödvändigt i en fungerande demokrati. Och minnet verkar mycket kort hos Skattebetalarnas förening. De senaste årens utveckling med tider av kris, krig i vårt närområde och pandemi har visat hur viktigt det är att snabbt nå ut med information om skydd och vaccineringar, hur vi bör agera om inte samhället fungerar som vanligt, vid naturkatastrofer, hur vi snabbt stoppar falska nyheter och felaktiga informationskampanjer”.