Kommunal tajmade in sin nya rapport kusligt lägligt mitt uppe i Carema-krisen. Rapporten visar att 100 000 personer, främst kvinnor måste jobba mindre eller ta helt ledigt för att vårda äldre anhöriga. Detta eftersom äldreomsorgen har slimmats.
– Det här rimmar dåligt med regeringens resonemang om arbetslinjen. Flera kvinnor skulle jobba om de inte behövd ta hand om sina föräldrar, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.
Hur många arbetstillfällen skulle skapas i vården om inte anhöriga skötte sina äldre släktingar?
– Det har vi inga siffror på. Men vi kan se att förvärvsfrekvensen bland de som inte vårdar anhöriga är 10 procent högre.
Kommunal anser att kommunerna prioriterar ner på vården och i dag är det dubbelt så svårt att få äldreomsorg jämfört med 80-talet. Men är det regeringens fel?
– Ja, det pågår en hetsjakt på offentliga utgifter.  
Kommunal anser inte oväntat att mer pengar ska läggas på äldrevården.
– Nedskärningarna sker i en tid då OECD anser att det behöver läggas mer pengar på vården så att det frigörs arbetskraft som behövs då allt fler blir pensionerade.
Vad gäller Carema ”vilar ansvaret på politikerna”.
– Just nu är det mycket fokus på Carema. Det är förståeligt, men vi ska inte glömma bort att många kommuner och företag balanserar på gränsen till vårdskandaler. Det var mer en tillfällighet att det blev Carema. Politikerna satsar allt mindre. Det går inte ihop.
Så regeringen har ett ansvar för Carema-krisen
– Självklart har regeringen det. Nu ser vi Maria Larsson (äldreminister, kd) lägga huvudet på sned och le och säga att ’våra undersökningar visar att patienterna är nöjda’. Hon är väldigt angelägen om att det ska växa fram fler vårdföretag. Men någon infrastruktur för att kvalitetsgranska vården har hon inte fått på plats.
Annelie Nordström tycker att alla som jobbar även privata företag som levererar till det offentliga ska omfattas av meddelarskyddet och kunna berätta om missförhållande. Förra veckan tävlade SKL och TCO om att slåss för meddelarskyddet och i helgen hängde partiledare Håkan Juholt (s) på.
– Vi har dragit förslaget stenhårt länge. När socialdemokraterna satt i regeringen hade de ett färdigt förslag de inte gjorde något av. Och Maria Larsson har suttit på sin häck i fem år utan att ha gjort något åt det.