Robert Andersson, kommunikatör på Falkenbergs kommun bjöd helt enkelt in ett antal politiker till att göra praktik hos honom via Linkedin. Hittills har han bjudit in näringsminister Ebba Busch (kd), en valfri representant från Skattebetalarna samt Cecilia Rönn (l), som redan har svarat ja på inbjudan. Han berättar:

– Jag tror att lite praktik skulle göra politikerna gott och ändra deras syn på kommunikatörens roll i offentlig sektor, som ju har varit under debatt under en längre tid, säger Robert Andersson, och lägger till:

–   Men jag tror även att det är nyttigt för politiker att komma ut och se hur vi i den offentliga sektorn jobbar. Diskussionen tyder på att man inte har så bra koll på hur kommunikatörer verkar.

Robert Andersson säger att han vill ändra politikernas syn på kommunikation.

–  Då kan jag kan slänga ut hur många kommentarer som helst. Men det mest effektiva är att sträcka ut en hand och bjuda in för att berätta mer.

Kommer du att bjuda in fler?
– Jag valde just dem i och med artikeln från Dagens Opinion, där Skattebetalarna, Ebba Busch och Cecilia Röhn, kom till tals. Men om det är någon annan som känner sig träffad så får de absolut också komma på praktik.

Vad får man göra på praktiken?
– Kommunikatörsyrket är väldigt varierande från position till position. Men det jag gör som mest är extern kommunikation, kommunikationsplanering, textskrivande och bearbetning, utbildningar och så vidare. Jag tror att praktiken skulle innebära mest textproduktion.

Robert Andersson fortsätter att berätta att praktiken ska vara så pass lång att politikerna får en god bild av yrket, minst två dagar.

– Sen måste man ha respekt att riksdagsledamöter har mycket för sig.

Får de praktiklön?
– Det vet inte jag om de skulle få, jag tänker att det här ingår i deras arbete att lära känna den offentliga sektorn, de klarar sig nog utan lön i två dagar.

Vendela Burman, själv praktikant på Dagens Opinion.