– Konkret innebär det att vi får en rejäl kompetensförstärkning och en instruktion som ser lite annorlunda ut mot idag men som inte är fastslagen än. Vi får också ett bredare uppdrag och ansvar för frågor som rör alla åldrar, från barn till äldre, säger ElseMarie Brisenhorn som är vikarierande generaldirektör för Handisam.
I samband med sammanslagningen läggs HI ned och endast de delar i verksamheten som kan räknas som statliga åtaganden går in ansvarsområdet för den nya myndigheten.
– Det har varit en knäckfråga att försöka tolka vad som är statligt och strategiskt och vad som är kommunalt och operativt. E-hälsofrågorna är väldigt kopplade till välfärdteknologi som i sin tur är kopplat till vård och omsorg. Teknikstöd och digitaliseringar är områden som vi behöver titta på med ett nationellt perspektiv.
Nu pågår sökprocessen för att hitta en generaldirektör till den nya myndigheten. Dessutom tillkommer två nyskapade tjänster då Myndigheten för delaktighet letar kommunikationschef och stabschef, något som inte funnits inom ramen för Handisam. Merparten av HIs medarbetare, totalt 22 personer, kommer att gå in i den nya myndigheten. Samtidigt öppnar det nya uppdraget upp för nya tjänster, som utredare med kompetens inom nationalekonomi, till exempel.
– I departementsskrivelsen har vi fått besked om att vi ska jobba mer aktivt med samhällsekonomiska analyser och exempelvis kunna peka på välfärdsvinsterna med ny teknologi.
Enligt ElseMarie Brisenhorn är myndighetssammanslagningen att betrakta som ett sparbeting och de bidrag som tidigare gått till de delar av HIs verksamhet som nu ska plockas bort upphör. I nuläget kan hon dock inte ge några siffror på hur mycket som kommer att sparas till följd av att två myndigheter blir till en.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...