– Budgeten har en helt annan prägel än vi hade trott och hoppats på. Men när det gäller budgetens profil så är det en budget som i väldigt hög utsträckning riktar in sig på att möta den ekonomiska situation som vi ser runt hörnet, säger Kristdemokraternas presschef Martin Kits och fortsätter:
– Det finns en väldigt tydlig fördelningsprofil i budgeten, där 98 procent av välfärdsåtgärderna riktar sig mot de 30 procent som har sämst ekonomi. Det tycker vi är en väldigt bra profil.
 
En åtgärd som Kristdemokraterna tydligt varit emot och som fick utrymme i budgeten är sänkt restaurangmoms.
– Vi hade hellre gjort en annan prioritering där, och hellre sett en skattesänkning för pensionärer. Men vi har samtidigt aldrig haft något emot en halverad restaurangmoms. Det är en bra åtgärd, säger Martin Kits
 
Är ni alltså nöjda med budgeten?
– På det stora hela. Ekonomisk ansvar kommer före varje reform. Klarar man inte av att ta ansvar för ekonomin och upprätthålla balans i statens finanser, då blir varje åtgärd oviktig.
 
Både Centerpartiet och Folkpartiet har fått igenom sina förslag. Kristdemokraterna har inte varit lika framgångsrika. Hur ser ni på det?
– Den bilden håller jag inte med om. Jag tycker det är rent av en smula bisarrt. Vi valde den här gången att vara tydliga med våra krav, vi hade tre prioriterade områden: Pensionärer, förbättringar inom sjukförsäkringen samt höjda bostadsbidrag.

Martin Kits berättar att Kristdemokraterna i fredags presenterade en sjukförsäkringsreform som ska varit helt i linje med partiets krav.

– Vi har också genomfört förstärkningar av bostadsbidragen. När det gäller pensionärerna lyckades vi inte få igenom skattesänkningen från 2012, men vi har uppgraderat det från en reformambition till ett löfte.

Han tillägger:

– Mycket av debatten kring budgeten har handlat om pensionärer, för det har blivit en tydlig konflikt. Intressant att notera i sammanhanget är att många pensionärer, enligt senaste Sifo-undersökningen, sympatiserar med oss.

Martin Kits säger att medan frågan utmålas som en förlust för Kristdemokraterna, har det i själva verket inneburit något av en vinst.

– Vi har bland annat fått de andra att säga att skattesänkningen för pensionärer kommer före inkomstskattereformer, och att det inte längre är en ambition utan ett löfte.
 
Ardalan Samimi