Kristdemokraterna och Vänsterpartiet slog på stort och ordnade en gemensam presskonferens för att presentera ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ, som förbättra penningtvättsbekämpningen. Samtidigt tog partierna stora kliv utanför sina komfortzoner.  Här berättar partiernas ekonomisk-politiska talespersoner Jakob Forssmed (kd) och Ulla Andersson (v) om upplägget och vad som händer när KD börjar samarbeta även med SD.

Jakob Forssmed vill tona ner betydelsen av att Kristdemokraterna står på en presskonferens med Vänsterpartiet och presenterar gemensamma förslag. Helt otänkbart före regeringsbildningen. Men nu i linje med partiledaren Ebba Busch Thors beslut att diskutera både med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. En möjlighet som alltså Jakob Forssmed har utnyttjat.

– Det är inte så dramatiskt. Jag har varit ute och pratat om mitt förslag att stärka Finansinspektionen. Ulla Andersson hörde av sig och föreslog att vi skulle göra ett gemensamt utskottsinitiativ eftersom de hade haft liknande tankar. Jag såg inga skäl att inte göra det.

Kommer ni att kunna göra något liknande med SD?
 – Det återstår att se. Partiet har ju ett beslut om att samtala om enskilda sakfrågor med olika partier.

Skulle du personligen kunna stå här själv med någon från SD och hålla en liknande presskonferens?
 – Det där är ju en hypotetisk fråga. Normal sett hanterar vi ju frågor om budget och annat i finansutskottet.

Det kändes som om frågan blev lite mindre hypotetisk i dag?
 – I dag tar vi det här initiativet med Vänsterpartiet. Vad som händer i framtiden får vi se.

Varför var det viktigt att ordna en gemensam presskonferens med Vänsterpartiet?
 – Vi tycker att det här är ett viktigt initiativ och det hör inte till ovanligheterna att politiker som tycker saker är viktiga berättar det för medierna, säger Jakob Forssmed.

Vänsterpartiet tog en chans att kliva över blockgränsen och öppna för samarbeten som ska sätta press på den sittande regeringen, som ju tryckte bort partiledaren Jonas Sjöstedt för att i stället göra upp med C och L. i regeringsbildningen. Men Vänsterpartiet tar också en tänkbar risk genom att samarbeta med ett parti som öppet har sagt att det ska samtala med Sverigedemokraterna.

Ulla Andersson berättar hur det kändes att stå på en gemensam presskonferens med Kristdemokraterna

–  Det var en lite oväntad början på arbetsveckan, men det var helt okej. Vi hade gemensamma politiska förslag och det är det man samlas kring.

Hur gick det till?
 – Jag såg att Kristdemokraterna hade förslag som vi också hade lagt fram och kontaktade Jakob Forssmed, säger Ulla Andersson.

Kristdemokraterna har ju sagt att de ska samtala även med Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?
 – Vi har diskuterat så gott som med alla partier under alla år. Vi förhandlade med den borgerliga regeringen inte minst i frågor om finansiell reglering. Så för oss är inte det något konstigt.

Nästa gång kanske Jakob Forssmed står på presskonferens med någon från Sverigedemokraterna, hur skulle det kännas?
– Ja, det får ju de stå för. Jag skulle inte göra det.

Så det är inget som påverkar er relation med Kristdemokraterna?
 – Kristdemokraterna får stå för sina beslut. Vi har gemensamma uppfattningar i frågor som rör penningtvätt och det är det vi presenterar i dag, säger Ulla Andersson.

Rolf van den Brink
rolf@dagensopinion.se