Allianspartierna har, jämfört med i maj 2011, ökat med mellan 2,2 och 3,8 procentenheter, enligt SCBs stora partisympatiundersökning för november 2011. Mätningen visar att regeringspartierna skulle få 48,4 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag.
 
Ökningen är störst för Moderaterna, som jämfört med förra mätningen ökat med 2,3 procent, och 3,3 procent jämfört med valet 2010. Det innebär att partiet nu får 33,4 procent. 
 
Centerpartiet ökar med 1,0 procent jämfört med i maj och hamnar på 5,5 procent. Folkpartiet får aningen högre 5,6 procent, vilket dock är en minskning med -0,4 procent jämfört med i maj, och -1,5 procent jämfört med riksdagsvalet 2010.
 
Den stora förloraren bland regeringspartierna är dock Kristdemokraterna, som hamnar under riksdagsspärren med 3,8 procent, visar SCBs halvårsmätning. Partiet förlorade största delen väljare till Moderaterna.
 
Tillsammans får Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet 44,6 procent. För Socialdemokraterna innebär det dock ett tapp på 3,0 procent sedan valet 2010 och hela 6,3 procent sedan SCBs förra mätning i maj 2011.
 
Partiet förlorade väljare främst till gruppen ”Vet ej” med 2,8 procent; 1,7 procent till Miljöpartiet och 1,2 procent till Moderaterna. Bara 0,5 procent av s-väljarna ska enligt SCB-mätningen gått över till Sverigedemokraterna. Jämfört med riksdagsvalet 2010 förlorade partiet 2,3 procent till Miljöpartiet och 1,7 procent till Moderaterna.
 
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger i en kommentar:
– Opinionssiffrorna kom inte som en överraskning för oss. Mätningen är gjord under en period som har varit mycket tuff och vi har inte haft möjlighet att tala politik. Självklart påverkar det väljarnas syn. Vi blickar nu framåt och vidtar åtgärder för att öka förtroendet för oss igen.
 
Bäst bland de rödgröna gick det för Miljöpartiet, som ökar med 2,8 procent sedan förra mätningen – och hela 4,4 procent sedan valet – till 11,7 procent.
 
Vänsterpartiet får 5,2 procent, en ökning med 0,7 procent sedan förra mätningen. Partisekreterare Anki Ahlsten säger i ett pressmeddelande att medan partiet har ökat något är siffrorna fortfarande väldigt låga.
– Vi ligger fortfarande under valresultatet från 2010 och med tanke på hur Socialdemokraterna har tappat borde vi ligga mycket högre, säger hon.
 
För Sverigedemokraterna har ingenting förändrats. Liksom förra mätningen och även förra valet, får Sverigedemokraterna 5,7 procent av rösterna. Partiet har dock förlorat 0,5 procent till Miljöpartiet, jämfört med 2010.
 
SCB noterar också att ”Övriga partier” – där Piratpartiet och Feministiskt Initaitiv är störst – får 1,4 procent.
 
Ardalan Samimi