Tankesmedjan Katalys lanserar antologin Klass i Sverige (Arkiv förlag) med en kampanj i sociala medier.

Katalys släppte boken i början på veckan och har hittills jobbat med att få ut den i traditionella medier.

–  Vi ska också jobba med seminarier och jobba långsiktigt med delningsmaterial, berättar Kalle Sundin, utredare på Katalys.

Klass i Sverige är sannolikt ett av Katalys allra tyngsta projekt hittills. Den består av nio delar och 26 kapitel, skrivna av olika forskare. Tanken är att boken ska kunna användas som faktaunderlag framöver. Och det är också forskningsprägeln som Katalys vill lyfta fram i lanseringen.

– Framförallt ska vi plocka fram centrala fakta ur boken. Det blir både klipp och delningsbilder som tar fram det (innehållet) på ett enkelt och tillgängligt sätt. Det som är starkt i boken är fakta. Man behöver knappt sätta några förstärkande ord på det. Det svenska klassamhället är ingen vacker syn. Det räcker med att visa bilderna, så blir man upprörd, säger Kalle Sundin, och utvecklar:

– Det finns så mycket spinn och fejk news nu, men de här kapitlen har tagits fram av forskare. Det här är kartan över det svenska klassamhället, sedan kan man ha politiska åsikter om vad man ska göra åt det eller hur man värderar det. Men fakta stå för sig och det är det vi vill visa.

Vad har ni för mål med lanseringen?
  – Så stort genomslag som möjligt och att nå så många som möjligt med bokens centrala budskap. Vi har redan fått massor av media så här i början och det är vi ju glada över. Klassamhället kan vara chockerande och nu nås många av den insikten och det genererar artiklar.