– Den som väntar sig konkreta politiska förslag riskerar att bli besviken. Annie Lööf har själv tonar ner den kritik hon haft mot Alliansen, när hon i somras sa att glöden svalnat. Men på morgonen tyckte hon att Alliansen trots allt glöder, säger Anders Pihlblad, politisk reporter på TV4.
 
Han är en av de 59 journalister som anmält sig till Alliansledarnas möte i Maramö i dag, som drar igång vid lunchtid då Annie Lööfs regeringskollegor väntas anlända. Medierna har de senaste dagarna riktat stor uppmärksamhet mot den lilla byn utanför Värnamo men de journalister som Dagens Opinion pratat med väntar sig, i likhet med Anders Pihlblad, alltså inga större nyheter, varken under måndagen eller tisdagen.
 
– Jag tror det kommer vara som många andra sådana här möten, säger exempelvis Anette Holmqvist på Aftonbladet.
 
Expressens Karl-Johan Karlsson påminner också om att det är partierna själva som tonat ner förväntningarna inför mötet sedan förra veckan.
 
– Så man får ta allt som kan komma ur mötet som en överraskning. Antingen så stämmer det att det inte kommer några förslag alls eller så spelar de ner förväntningarna så de ska kunna överraska, säger han.
 
Anders Pihlblad slår dessutom fast att Alliansledarna inte verkar särskilt sugna på att träffas på detta sätt och jämför med när Maud Olofsson bjöd in sina föra detta kollegor till Högfors och Göran Hägglund till Bankeryd.
 
– Skillnaden mot nu är att Alliansen då satt i opposition. Nu sitter de ju i möten som de i Högfors och Bankeryd varje dag och kompromissar i regeringsställning. Det finns inte samma behov, säger Anders Pihlblad.
 
TV4 har sänt hela morgonen med start klockan sju och bland annat intervjuat Annie Lööf live. Anders Pihlblad, som ansvarar för sändningarna i Nyhetsmorgon och på TV4 News, har sällskap av fem andra från kanalen: två journalister och tre fotografer.
 
– Vi märks av här genom att vi har TV4 News, en kanal som ska gå live hela tiden. Det är rätt självklart att man sänder mycket härifrån. Det blir en del uppdateringar, men eftersom det är först imorgon vi får veta vad de diskuterat så får vi prata mycket om förväntningarna i dag.
 
Från Expressen har man skickat ner fem personer. Förutom Karl-Johan Karlsson finns bland andra Niklas Svensson och KG Bergström på plats. På frågan om hur de ska göra skillnad bland 59 andra journalister svarar Karl-Johan Karlsson att de jobbar på som alltid.
 
– När vi kommer ut på dagen så har alla redan tittat på TV4s nyheter, eller på Aktuellt dagen innan och Rapport, de har läst morgontidningarna. Vi måste alltid vara ett strå vassare och försöka hitta nyheter där ingen annan letar och prata med personer som ingen annan pratat med. Ingen skillnad från annars, säger han.
 
Ett liknande svar ges av Anette Holmqvist, som berättar att även Aftonbladet sänt fem personer till det uppmärksammade mötet.
 
– Vi sticker ut genom att vi är som Aftonbladet är. Vi finns i alla kanaler och har Lena Melin, som är en av Sveriges absolut tyngsta politiska röster.
 
Vad är drömrubriken då?
– En drömrubrik vore naturligtvis om de skulle komma ut, antingen helt osams och säga till oss exklusivt att Alliansen spricker eller att de tar in ett nytt parti i samarbetet. Det skulle rent nyhetsmässigt hotta upp mötet.
 
Karl-Johan Karlsson säger att han gärna skulle vilja sitta med under politikernas möte för att höra hur snacket går.
 
– Men det kommer inte bli verklighet.
 
Anders Pihlblad säger å sin sida att han inte tänker på drömrubriker eller -påannonseringar.
 
– Det är nog snarare Alliansen själva som kan ha drömrubriker. För mig handlar det snarare om att försöka rapportera direkt om vad som händer, säger han.