I förra valrörelsen lade Sverigedemokraterna en stor del av sin kampanjbudget på tv-reklam och utskick, något som partiet självt anser varit framgångsrikt och en bidragande orsak till att man fick de nära 13 procenten i höstas.
Denna strategi gäller troligen även inför nästa års extraval – men med en ändring, berättar kommunikationschefen.
– Det som gick bra för oss i förra valrörelsen, men som vi lade lite energi och tid på är webben. Vi är det parti som hade i särklass flest besökare till vår hemsida, men vi lade inte alls motsvarande energi på den. Så vi ska bygga hemsidor, fler kampanjsidor, säger Joakim Wallerstein.
Som partiet tidigare kommunicerat ligger tonvikten på invandringsfrågan och valet ska bli en omröstning om invandringen.
– Vi menar att invandringsfrågan inte är en enskild fråga. Pratar vi problem i skolan i dag så är det oftast relaterat till andelen nyanlända. Det gäller inom andra samhällsproblem också. Det är den relationen vi ska ställa, säger han.
Det var Sverigedemokraterna som tvingade fram extravalet är partiet i början av december gick emot den praxis som tidigare gällt i riksdagen då de röstade på Alliansens budgetalternativ. Enligt Joakim Wallerstein var nyval något de räknade med.
– Det ingick i vår beräkning från början att det var möjligt att det skulle bli ett extraval, säger han.
– Efter att vi gjort en egen opinionsmätning och pratat med alla våra lokalföreningar landade vi i att vi ett extraval är en större möjlighet än ett hot. Sedan ville vi internt ha det och vi tror att vi kommer klara det bra.
Även om det är drygt fyra månader kvar till valet tycks valrörelsen redan ha börjat. Och redan är tonläget högt.
– Retoriken är hård i alla fall från ganska etablerade partier. Som vår statsminister som går ut och säger att vi är nyfascister. Det får man ändå säga är ganska grovt, så jag tror definitivt att kommer vara hårdare toner.
Men han tror dock inte att valrörelsen blir smutsigare än vanligt.
– Jag har sett artiklar om att det skulle bli smutsigt och har för mig att det sagts liknande inför förra valrörelsen. Nu upplever jag inte att det blev särskilt smutsigt för vår del och jag tror inte det kommer bli det nu.
Hur blir det för er egen del?
– Vi sa inför förra valrörelsen att vi skulle bli mer aggressiva. Det kommer vi nog inte göra. Det går bra för oss att prata om vår egen politik och våra sakfrågor. Jag tror inte vi vinner på att prata om vad andra håller på med.
– Vi sa inför förra valrörelsen att vi skulle bli mer aggressiva. Det kommer vi nog inte göra. Det går bra för oss att prata om vår egen politik och våra sakfrågor. Jag tror inte vi vinner på att prata om vad andra håller på med.
Extravalet kommer ändå lite olägligt, anser han. Partiet har nämligen just spikat hur kommunikationsavdelningen ska vara organiserad och vad den ska göra under mellanvalsperioden.
– Valrörelsen ändrar planen lite, men det handlar fortfarande om att ta in ett flertal personer. Vi ska dubbla, det vill säga ta in tre-fyra stycken jämfört med förra valet. Det var alldeles för tungt att göra allting själv.
För egen del innebär det att han får skjuta upp sin semester.
– Jag har inte tagit ut min semester sedan ett år tillbaka och hade tänkt göra det nu när nya organisationen var klar. Men jag är laddad. Det finns ett flow i organisationen och även i opinionen och efter ett kyrkoval, EP-val och riksdagsval blir det spännande med ett extraval.
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.