Vad betyder Almedalen för dig?
‑ Det betyder mycket sånt här, springa runt och vara jagad av journalister. Men jag inbillar mig att det är ganska unikt i vår del av världen. Något vi måste slå vakt om, något fantastiskt. Många skäller på Almedalen och säger att det är en massa jippon. Det håller jag med om. Det är en massa strunt här, säger Jimmie Åkesson.
 
Vad tänker du på för strunt?
‑ De här jippona, tävlan efter att överträffa varandra kan ta farsartade former. Men som mötesplats är Almedalen fantastisk.
 
Vill du eller känner du dig tvungen att åka till Almedalen?
‑ Det är lite både och. Jag förväntas vara här och hålla tal, men många andra åker hit mest för att det är roligt.
 
Vad ska du ha uppnått den här veckan för att vara nöjd?
‑ Jag är ganska nöjd om jag klarar mig helskinnad. Vi har på förhand bestämt att vi ska prata om vissa frågor. Får vi prata om de frågorna har vi kommit en bit mot en lyckad dag i Almedalen.
 
Klara "dig helskinnad", hur tänker du då?
‑ Man är väldigt påpassad. Det är väldigt mycket journalister som vill prata och man ger väldigt mycket intervjuer. Trots att man inte hinner äta så mycket, hinner tänka så mycket, hinner dricka så mycket så ska man ändå vara skärpt och klok hela tiden och det är inte helt lätt.
 
Är det lätt att säga dumma saker?
‑ Ja, det kan vara det i bland. Man kan tappa ord och framstå som lite konstig.
 
Vad vill du absolut få ut under veckan?
‑ Att vi slog ett stort slag för offentliganställdas villkor. Det vi har bestämt oss för att prata om i dag och resten av veckan.
 
Hur får ni ut budskapet?
‑ Jag är ju här, vi gör det i sociala medier, jag tar upp det i mitt tal och i andra mediala sammanhang. Man får ju mycket genomslag har vi märkt. Det här är vår första hela dag i Almedalen. Vi har bara haft två söndagar tidigare. Vi ser nu vilket enormt tryck en vanlig dag här ger.
 
Använder ni Avpixlat i er opinionsbildning?
‑ Vi använder inte Avpixlat. Det är snarare så att de som driver Avpixlat sympatiserar med vårt parti. Många av dem i alla fall. Det skriver mycket om vår politik, men jag har inget inflytande över Avpixlat.