Sprickan i Alliansen har inte blivit mindre denna vecka i Almedalen. Först presenterade statsministern en jobbpakt i måndags som ska underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Men både statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och finansministern Anders Borg (m) betonar att de inte kunna rubba på arbetsrätten och sänka löner för unga.
 
Fp-ledaren Jan Björklund betonade i dag, med sin kronprins Erik Ullenhag vid sin sida, just behovet av att liberalisera arbetsrätten. Det är kompetensen som ska vara avgörande vid uppsägning och inte antalet år i företaget.
 
Erik Ullenhag, integrationsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, menar att fackföreningsledarna har en annan attityd än för bara några år sedan.
– Svenska modellen har haft sina fördelar men vi måste inse att den inte funkar för unga och utrikesfödda, säger Erik Ullenhag till Dagens Opinion.
– Det har börja nyktra till även hos fackföreningsrörelsen.
 
Ökar inte detta sprickan mellan er och moderater som inte vill sänka lönerna?
– Vi har lite olika ingångar. Den debatt som vi började i veckan om ökad lönespridning och lärlingslöner har börjat ge effekt både på avtalssida men även på den allmänna debatten.
 
Folkpartiet vill nu skrota nuvarande a-kassemodellen med olika avgifter och införa en enhetlig avgift. Det är en miljon svenskar som inte har en försäkring vid arbetslöshet.
– Därför bör arbetslösheten liksom sjukförsäkringen vara allmän och obligatorisk, säger Jan Björklund.
 
Tonchi Percan