IVA: Renoveringarna kostar 2 000 miljarder
Det är budskapet i en ny rapport från IVA, som tittat på hur Sverige kan uppnå målet om en halvering av energianvändningen i bostäder fram till år 2050.
Samtidigt som det målet satts upp måste miljontals bostäder rustas upp till 2050 för att klara av framtidens krav
Det är budskapet i en ny rapport från IVA, som tittat på hur Sverige kan uppnå målet om en halvering av energianvändningen i bostäder fram till år 2050.
Samtidigt som det målet satts upp måste miljontals bostäder rustas upp till 2050 för att klara av framtidens krav. Uppskattningsvis är det ungefär tre av fyra av totalt 2,5 miljoner flerbostadshus som behöver byggas om.
IVA, som i rapporten vänder sig till Sveriges fastighetsägare, föreslår alltså att åtgärderna kombineras, som ett sätt att spara pengar men också få fastighetsägarna att genomföra åtgärderna.
– Vi säger utnyttja tillfället. Om man ändå måste bygga om fasaden så kan man också ta chansen att energieffektivisera byggnaden, istället för att göra det senare, säger IVAs energitekniska expert Jan Nordling, som påpekar att nästa renoveringstillfälle inte är förrän om 40-50 år senare.
Notan för renoveringen bedöms uppgå till mellan 500 000 och 1 miljon kronor per bostad, inklusive merkostnader för energieffektivisering. Merkostnaderna är på mellan 20 och 40 procent av hela renoveringskostnaden.
Det innebär att fastighetsägarna sammanlagt kommer behöva lägga ner mellan 25 och 50 miljarder kronor per år, eller upp till 2000 miljarder kronor fram till 2050.
Rapporten är en del i projektet Ett energieffektivt samhälle som lanserades i mars i år och syftar till att hitta sätt att möta Sveriges energiutmaningar. Projektet undersöker även energianvändningen i industrin, transporter, skog och jordbruk samt tjänstesektorn. Dessutom tittar de på smarta energisystem och affärsmodeller.
I arbetsgruppen för rapporten sitter, förutom Jan Nordling, även bland andra Per Westlund, tidigare vice vd för Skanska-koncernen samt Christel Armstron-Darvik, Stena Fastigheters vd.
Läs rapporten här.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.