– En hel del av de åtgärder som utredaren föreslår är åtgärder som redan är genomföra eller är på gång, säger myndighetens kommunikationschef Loth Hammar.
 
Som Dagens Opinion skrev om igår har Statskontoret tittat på Invest Swedens Kinaverksamhet. Granskningen visar bland annat att resultatet av myndighetens investeringar sedan 2008 varit mycket begränsade, dessutom brister Invest Sweden i sin styrning och uppföljning.
 
Men Invest Sweden slår tillbaka mot kritiken.
– De investeringar som Statskontoret har granskat genomfördes under perioden 2008 till 2011, och bygger på en strategi som tillämpades under perioden 2005 till 2007. Då var fokuset annorlunda. I dag är fokuset framförallt på kvalitetsinvesteringar, säger Loth Hammar.
 
Hon fortsätter:
– Det är också viktigt att vara medveten om att som hos alla andra länder som investerar internationellt, så tar det ett tag att komma på plats. En investering från 2010 blir ju naturligtvis blygsam, då verksamheten är i uppstartsfas.
 
Loth Hammar säger vidare att den sammanlagda omsättningen hos de bolag som granskats ligger en bit över en miljard kronor, samtidigt som siffror från Skatteverket visar att de betalat in över 400 miljoner kronor i skatt till Sverige.
– Ställer man det i relation till de 27 miljoner som verksamheten kostat, så har det helt uppenbart genererat ett ekonomiskt värde.
 
Statskontoret har dock i sin granskning valt att redovisa telekomföretaget Huawei – som enligt dem är det enda företaget som utvecklats positivt – separat, vilket visar att den sammanlagda omsättningen för ifjol var endast sex miljoner kronor.
– Det förstår jag inte varför man gör. Vi har jobbat med dem lika mycket som med några andra. Det är just också ett sådant företag som vi vill jobba med, ett starkt varumärke som rekryterar kvalificerad arbetskraft. Det är den typen av investeringar som är bra för Sverige.
 
Ardalan Samimi