– Det faktum att vi granskar Per Schlingmann är ett ställningstagande i sig. Man kan säga att det är en inlindad kritik mot hans anställning, säger Peter Eriksson, Miljöpartiet, ordförande i utskottet.
Per Schlingmann, tidigare partisekreterare hos Moderaterna, anställdes som statssekreterare till statsministern Fredrik Reinfeldt, den 7 oktober med ansvar för kommunikation.
Enligt ett pressmeddelande publicerat samma dag på regeringens webbplats ansvarar Schlingmann för statsministerns och regeringens samlade kommunikationsstrategi. Arbetet omfattar budskap och former för kommunikation av regeringens beslut och reformer. I uppdraget ingår hur kommunikationen kan präglas av ett framtidsperspektiv samt hur regeringen i ännu högre grad kan vara delaktig i samhällsdebatten och öka dialogen med allmänheten.
Kostnaden för regeringskansliet har ökat sedan regeringen Reinfeldt tog över makten 2006.
Utskottet skriver att den utgår ifrån att regeringen när den inrättar en tjänst i Regeringskansliet inte utnyttjar friheten att anställa på ett sätt som innebär att de arbetsuppgifter tjänsten innefattar ligger utanför Regeringskansliets föreskrivna uppgift. Men där stannar kritiken.
– Per Schlingmann var anställd för kort tid för att kunna göra en bedömning av att vad han gör, säger Peter Eriksson.
– Är det Schlingmann som står bakom alla dessa debattartiklar som kommer från regeringen?
– Vi har inte fått når ordentligt svar från regeringen om vad han eegentligen gör säger Peter Eriksson.
 
Av Tonchi Percan