– Även bostadsfrågan behöver lyftas på samma sätt. Det går inte att ha en situation där det byggs alldeles för få bostäder, särskilt inte när behovet ökar hos unga samtidigt som vi får vi hit massa människor från andra länder, säger Ellinor Eriksson.
Hur ska Sverige få fart på bostadsbyggandet?
– Det går att göra på olika sätt. Jag tror att för det första att man skulle behöva göra fler statliga investeringar för att få igång byggandet och att det måste bli lönsamt att bygga hyresrätter.
I övrigt präglas organisationen av en omställning från valkampanjande inför det aviserade extravalet till ett mer valrörelseneutralt kampanjande. I april drar SSU igång en större vårkampanj men det är ännu inte klart vad den kommer att handla om. Spikad är dock målsättningen om att gå om Muf som Sveriges största ungdomsförbund.
– Valår är bra för medlemsutvecklingen och vi fick in i valrörelsen med nästan 10 000 medlemmar och gick ur den med nästan 12 000. Vi ser att Muf har 13 000 medlemmar, och det är väl det som vi jagar nu, vilket också är ett av målen för vårkampanjen.
Hur ser du på kritiken mot Decemberöverenskommelsen?
– Jag tycker att det blir en lite märklig historiebeskrivning från moderater och liberaler och jag undrar vad som egentligen skulle vara alternativet för Stefan Löfven och de övriga partierna. Det var aldrig aktuellt att regeringen skulle styre med Alliansens budget och att Löfven skulle lämna in en avgångsansökan hade inte varit ett bättre alternativ än en överenskommelse. Att inte heller Alliansen ville ha ett extraval spelade också stor roll för att överenskommelsen blev av.
Vilken intern kritik har uppgörelsen fått?
– Nästan ingen alls. Förvånansvärt lite. Den enda lilla kritik som kommit var från ett gäng SSUare som blev besvikna över att den extra valrörelse som de var så peppade på att kampanja för inte blev av.
Du sitter ju i partistyrelsen och i verkställande utskottet. När fick du reda på att det inte skulle bli extraval?
– Samtidigt som de andra i VU fick reda på det, vilket var en eller ett par dagar före det offentliggjordes. Jag hade koll på att försiggick samtal och att det såg bra ut, men det var mycket som skulle klaffa och det var osäkert ända till slutet.
Socialdemokraterna har partikongress i maj och förra gången det begav sig framstod SSU, tillsammans med LO, som kongressens stora vinnare. Inte minst för att ungdomsförbundet vann striden om 90-dagarsgarantin.
På förra kongressen stod din företrädare Gabriel Wikström bredvid Stefan Löfven och presenterade 90-dagarsgarantin. Har du samma mål i år?
– Ja, det kan man säga. Det var inte förrän partiledningen förstått att vi hade stöd för 90-dagarsgarantin som Stefan Löfven stod bredvid Gabbe på presskonferensen. Det kom inte av sig självt och vi är beredda rätt hårda strider även denna gång. Vi förväntar oss inte hurrarop för allt vi föreslår.
Vilka frågor ska SSU ta strid med moderpartiet om denna gång?
– I år ska kongressen handla om jobb och framtidens folkrörelse och våra arbetsgrupper är redan igång. Och gissningsvis kommer det att handla mycket om ungas roll på arbetsmarknaden och bostadspolitik kopplat till jobb.
Kommer du att kandidera som förbundsordförande på SSUs kongress i augusti?
– Det får vi se. Det är inget som jag har meddelat eller tänkt klart kring.
Oscar Örum
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.