Naturskyddsföreningen hämnar en ny kommunikationschef från pr-byrån Westander. Uppdraget är bland annat att rädda världen.

Det är Hanna Berheim Brudin som lämnar delägarskap och chefsposition på Westander för att bli kommunikationschef på Naturskyddsföreningen. Hon har över efter Ylva Johnson som återgår till jobbet som chefredaktör för tidningen Svensk Natur.

Hanna Berheim Brudin har börjat på föreningen men går in operativt i augusti. Hon blev uppringd av en rekryterare och sedermera anställd av kanslichefen.

– Jag var inte på jakt efter ett nytt jobb, men kunde inte låt bli. Jag tänkte att ’det här måste jag göra’.

Som kommunikationschef leder hon en avdelning på 20 medarbetare. Avdelningen ansvarar för kampanjplanering, press, samordning av politisk analys och påverkan, webbplatser,  sociala medier och grafisk formgivning och driver tidningen Sveriges Natur.

Vad ska ni kommunicera?
 – Som jag ser det har Naturskyddsföreningen en enorm påverkan på politiken, men ska också kanalisera det engagemang många svenskar har i miljöfrågor, klimatkrisen och den biologiska mångfalden.

Ska ni inte rädda världen också?
 – Jo, absolut.

Hur går det till att rädda världen med kommunikation?
– Det handlar om många olika sätt från att den enskilda medlemmen ska kunna vara med och engagera sig och göra bra val i vardagen till att påverka politiken i rätt riktning. Som organisation med 250 000 medlemmar och en 110-årig historik och med den expertis vi har, är vi en enorm aktör att räkna med för alla som vill veta mer och få konkreta förslag på hur man kan lösa problemen.

Kommer ni att bli mer politiska?
 – Vi är i högsta grad politiska genom att vi granskar och för en dialog med beslutfattare. Som jag kan bedöma, har det varit så sedan start.

Greta Thunberg har hållit på något år och ni i 110 år. Ändå har hon fått ett betydligt större genomslag än Naturskyddsföreningen. Hur kan det komma sig?
 – Greta är ett jättebra exempel på hur en person kan göra väldigt stor skillnad. Jag tror att alla initiativ och samlade krafter behövs. Jag hopas att Naturskyddsföreningen är en organisation som man vänder sig till om man vill göra ännu mer. Historien har visat att vi behövs.

Ska du ta in nya byråer?
– Det har jag inte hunnit fundera på. Jag ar ingen uppfattning än, om det ska ses över.

Vad får du för lön?
 – Det är något mellan mig och min arbetsgivare.

Är lönen hållbar?
 – Det är den väl, tror jag.