London brukar med jämna mellanrum kallas för Sveriges fjärde största stad. Men många svenskar bor och arbetar också i Oslo, Paris, New York och längs den spanska sydkusten. Det föranleder en moderat valfiskesoffensiv på utländsk mark. Den som ska få de röstberättigade utlandssvenskarna att välja Moderatera i riksdags- och Europaparlamentsval är riksdagsledamoten Henrik von Sydow, till vardags ordförande i skatteutskottet.
– Det finns en stark trend till ökad rörlighet och att omkring var tjugonde svensk bor utomlands stärker bilden av Sverige som ett av världens mest globaliserade länder, säger Henrik von Sydow från Boston, USA.
Var tjugonde svensk motsvarar i runda slängar en halv miljon svenskar. Som jämförelse fick Moderaterna drygt 1,7 miljoner röster i riksdagsvalet 2010. Valdeltagandet är lägre än på hemmaplan, omkring 30 procent röstar.
Henrik von Sydows mål är att först övertyga utlandssvenskarna om att det inte är så besvärligt att rösta som många föreställer sig och därefter föreslå Moderaterna som det bästa alternativet. Lyckas han kan det, på papperet, få en avgörande påverkan på vem av Fredrik Reinfeldt (m) och Stefan Löfven (s) blir statsminister efter valet.
– Det är jag som har uppdraget från partiet att mobilisera väljare som inte bor i Sverige. Det gör jag genom att besöka fem prioriterade områden, London, Oslo, nordöstra USA, den spanska sydkusten och Paris, dit jag ska nästa vecka.
Tanken är att träffa svensknätverken i de olika städerna och bjuda in till diskussion och föreläsningar. För att komma i kontakt med väljare anammar Moderaterna och Henrik von Sydow det "home party"-koncept som varit grundbulten i Feministiskt initiativs valarbete.
Om 25 personer anmäler intresse dyker Gudrun Schyman (fi) upp. Vad är kravet för att få ett besök av dig?
– Det beror på förutsättningarna. För oss betyder home parties att de som finns i våra nätverk bjuder in sina vänner till föredrag och samtal om Europarlamentsvalet och riksdagsvalet.
Därtill ser Henrik von Sydow en "uppenbar potential" i användningen av sociala medier för att nå fram till utlandssvenskarna. "Moderater i utlandet" finns representerat på Twitter och Instagram.
Du har sagt att det finns "skäl att tro att det finns ett övertag för Alliansen bland svenska väljare utomlands?" Varför är det så?
– Det finns ingen tydlig forskning som kan belägga det men det låga valdeltagandet i kombination med att forskare ha pekat i den riktningen finns det skäl att tro att en stor andel av svenska väljare utomlands vill rösta på något av Allianspartierna.
Hur många röster hoppas du på? Vad är målsättningen?
– Att fler och fler av de 500 000 väljarna ska rösta på oss. Det kommer att bli ett jämnt riksdagsval där varje röst räknas.
Att det är Henrik von Sydow som fått hedersuppdraget att ragga utlandsröster beror delvis på att lämnar riksdagen efter valet.
– Jag är en riksdagsledamot som inte kandiderar till omval. Det skapar ett utrymme för mig att göra de här besöken.
Vet du vad du ska göra efter valet?
– Mitt fokus är att göra ett bra avslut. Detta är ett sätt att bidra till den moderata valrörelsen och till att Alliansen vinner valet.
Hur många resdagar blir det för dig?
– Jag ska försöka göra två besök i alla de fem prioriterade områdena. Utöver det får vi se.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...