Henrik Sjöholm, pa-chef på Weber Shandwick, hade förväntat sig ett snabbare kommentar från regeringen, men tycker att Reinfeldt gick ut med rätt budskap när han väl talade. Carl Bildts twittrande ser han inte som jätteproblematiskt. ”Han har regeringens friaste roll”.

 

Rätt budskap, men väl långsamt. Så sammanfattar Henrik Sjöholm, regeringens kommunikation angående terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, som skedde under lördagskvällen.

– Det tog lång tid innan regeringen reagerade. Man hade förväntat sig ett snabbare svar. Men det var rätt att Fredrik Reinfeldt, som inte hade så mycket att säga, till en början istället lät polismyndigheten sköta ruljansen och kommunikationen. När Reinfeldt väl pratade gjorde han det han är bäst på, han var den lugna och eftertänksamma statsmannen, som manade folket att inte ge sig på förhastade slutsatser.

 

Hur skötte de kommunikationen i sociala medier?

– Regeringens sociala medier-policy verkar vara Carl Bildt. I det här fallet spekulerades det vilt på sociala medier. Att han twittrar flitigt är ofta inga problem, men i ett skarpt läge som det här, var väl problematiskt att han var den enda som förde regeringens talan. När Bildt dock twittrat, kunde Reinfeldt inte göra annat än att gå ut med att det är hans ord som gäller, vilket han ju gjorde.

 

Vad tycker du om samspelet mellan Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt?

– Alla vet ju att Carl Bildt har den friaste rollen av alla i regeringen. Det hade varit en hel annan historia om någon annan, exempelvis försvarsministern gått ut och sagt något innan regeringen, men alla vet att Carl Bildt är en frifräsare, som i det här fallet hoppade till slutsatser lite väl tidigt.